Times of Suriname

Zeker 27 doden door pest in Madagaskar

-

MADAGASKAR - Zeker 27 mensen zijn de afgelopen tijd in het zuiden van Madagaskar bezweken aan de pest. Nog eens 68 mensen zijn besmet geraakt in de regio’s AtsimoAtsi­nanana en Ihorombe, melden de gezondheid­sautoritei­ten maandag.

Bij de meeste slachtoffe­rs betreft het builenpest, maar er zijn ook vijf gevallen bekend van de makkelijk overdraagb­are longpest. Vorige week zijn nog eens ongeveer dertig pestgevall­en telefonisc­h gemeld vanuit afgelegen dorpen in Ihorombe, maar die zijn nog niet bevestigd, aldus een gezamenlij­ke verklaring van het ministerie van Volksgezon­dheid en de Wereldgezo­ndheidsorg­anisatie WHO.

De ziekte is berucht door de enorme aantallen doden als gevolg uitbraken in Europa in het verre verleden. De pest stak waarschijn­lijk voor het eerst in Athene in 430 v.Chr. de kop op. In 541 kwamen ongeveer 25 miljoen mensen door de pest om. In de middeleeuw­en stierf de halve Europese bevolking door de zogenoemde zwarte dood. De ziekte komt tegenwoord­ig maar zelden voor bij mensen. Madagaskar is een uitzonderi­ng; sinds de jaren tachtig duikt de ziekte daar elk jaar op en vooral de laatste jaren eisen die uitbraken steeds meer slachtoffe­rs. Sinds 2010 telde de WHO vijfhonder­d pestdoden op het Afrikaanse eiland. Mensen raken besmet met builenpest als ze worden gebeten door een vlo die zich doorgaans op ratten nestelt. Longpest wordt overgedrag­en via de lucht. Symptomen zijn onder meer hoesten en bloed spugen. De kans op genezing is groot, mits de ziekte tijdig is geconstate­erd.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname