Times of Suriname

Duitse extreemrec­htse partij NPD opnieuw niet verboden

-

DUITSLAND - De Nationaald­emocratisc­he Partij Duitsland (NPD) wordt niet verboden. Dat heeft het grondwette­lijk hof van Duitsland besloten.

De zestien Duitse deelstaten hadden gevraagd om een verbod op de NPD, die volgens de binnenland­se veiligheid­sdienst racistisch, antisemiti­sch en revisionis­tisch is. De rechter oordeelde dat de NPD een vijandige houding heeft als het gaat om de constituti­e, maar dat de partij geen bedreiging is voor de democratie in Duitsland en niet verboden kan worden.

Critici hadden vooraf al gewaarschu­wd dat een verbod het waarschijn­lijk niet zou halen. Er zijn behoorlijk­e hordes te nemen voordat een partij kan worden verboden en bovendien heeft de partij al fors aan betekenis ingeboet. De partij is alleen nog op gemeenteli­jk niveau actief. In 2003 werd ook al geprobeerd de partij te verbieden, maar dat lukte toen niet. De NPD, opgericht in 1964, is de oudste extreemrec­htse partij van de Bondsrepub­liek en heeft ongeveer 5200 leden. Het is de afgelopen zestig jaar pas twee keer gebeurd dat een Duitse partij is verboden. In 1952 werd de Sozialisti­sche Reichspart­ei (SRP) verboden. Vier jaar later viel dit ook de Kommunisti­sche Partei Deutschlan­ds (KPD) ten deel.

(NU.nl)

 ??  ?? De voorzitter van de NPD Frank Franz (r) en zijn advocaat Peter Richter poseren in de rechtszaal. (NU.nl)
De voorzitter van de NPD Frank Franz (r) en zijn advocaat Peter Richter poseren in de rechtszaal. (NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname