Times of Suriname

Goud en obligaties als veilige haven in onzekere tijden

-

Gebaseerd op het hierboven beschreven, hebben goud en Amerikaans­e schatkistp­apier zich gedragen als de veilige haven in onzekere tijden. Zoals van onderstaan­de grafiek is te zien, begon de herstel van de goudprijs, nadat het een bodem heeft bereikt op donderdag 15 december 2016, t.g.v. Trump eufore rally waarbij beleggers goud en andere edelmetale­n masaal dumpten. Stagflatie betekent stijgende inflatie, stijgende rente, krimpende economie, stijgende werklooshe­id, dalende beurzen. Het is het ergste wat een economie kan overkomen.

Stagflatie is zeer moeilijk te bestrijden.

Als men inflatoire maatregele­n toepast, wordt inflatie nog verder in de hand gewerkt, maar deflatoire maatregele­n doen de toch al stijgende werklooshe­id nog verder toenemen.

Hiernaast ziet, gebaseerd op de theorieën van de Russische econoom Nikolai Kondratiev en die lange termijn economisch cyclus heeft bestudeerd, de komende periode tot rond 2020 er niet goed uit.

Gebaseerd op de Kondratiev cyclus theorie, dat zich de laatste 200 jaar heeft bewezen, bevinden we nu in de kondratiev winter op weg naar de harde winter zo rond 2020, zoals van onderstaan­de grafiek is te zien.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname