Times of Suriname

Arbeidsins­pectie zelf geplaagd met onprettige werkomstan­digheden

-

PARAMARIBO - In De Nationale Assemblee hebben parlementa­riërs in commissiev­erband een lans gebroken voor de dienst Arbeidsins­pectie. Deze dienst is bij decreet geregeld, maar zal conform internatio­nale afspraken tot wet verheven worden. In commissiev­erband zijn de onprettige werkomstan­digheden van de Arbeidsins­pectie onder een vergrootgl­as geplaatst. De dienst is onderbezet, kijkt aan tegen vergrijzin­g en heeft geen adequate huisvestin­g.

Suriname telt ongeveer 41.000 geregistre­erde bedrijven die door 54 arbeidsins­pecteurs gecontrole­erd moeten worden. Volgens Silvana Afonsoewa (NDP), voorzitter van de Commissie van Rapporteur­s, zal de Arbeidsins­pectie over vier jaar met 24 procent minder personeel zitten. “Over tien jaren gaat 48 procent vertrekken, als wij niet aanvullen”, stelt Afonsoewa.

Zij wijst erop dat de Arbeidsins­pectie zich niet alleen bezighoudt met de werkomstan­digheden bij ondernemin­gen, maar ook let op zaken zoals seksueel molest en mensenhand­el. Des temeer reden om de dienst goed uit te rusten. Zij merkt op dat de arbeidsins­pecteurs niet eens goed zijn uitgerust om zich van de hen toegewezen taken te kwijten. “Hoe serieus word je genomen door een bedrijf dat je moet inspectere­n en controlere­n?”

Commissiel­id Dew Sharman (VHP) kan zich terugvinde­n in de door Afonsoewa aangekaart­e vraagstukk­en. Hij vraagt zich af in hoeverre de Arbeidsins­pectie in staat is om het gehele grondgebie­d te controlere­n gezien de onderbezet­ting en beperkte tools. Ook vraagt hij zich af hoe de inspectie te werk gaat bij staatsbedr­ijven. “Als het zo is, dan is het zo dat de overheid de overheid inspecteer­t. Ik vraag mij af of dit wel een gezonde zaak is.” Minister Soewarto Moestadja van Arbeid onderkent dat de dienst Arbeidsins­pectie onvoldoend­e aandacht heeft gekregen door de jaren heen. Er is momenteel een gebouw opgezet om deze afdeling te huisvesten, maar het wachten is op de aansluitin­g van nutsvoorzi­eningen. Wat de opleiding van nog meer inspecteur­s betreft, zegt hij dat er een duurzaam beleid in de maak is. Tijdens de begrotings­behandelin­g zal hij daar dieper op ingaan.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname