Times of Suriname

Zes jaar geëist tegen politieman

-

PARAMARIBO -Tegen politieman Wishal B is maandag zes jaar celstraf geëist. Het Openbaar Ministerie heeft ook zijn gevangenne­ming gevraagd.

VB wordt verweten op 17 juli 2015 in het district Wanica een vrouw onder bedreiging te hebben gedwongen tot seksuele handelinge­n. De officier van justitie zegt dat de verdachte vanaf het begin van het onderzoek ontkent, zich schuldig te hebben gemaakt aan enig strafbaar feit. Het slachtoffe­r zegt dat ze samen met haar echtgenoot op de bromfiets zat toen ze ruzie kregen. Zij besloot niet verder met hem te rijden. Op een gegeven moment stopte bij haar een grijs voertuig dat bestuurd werd door agent Wishal B. Zij legde de agent uit wat er aan de hand was en die zei dat hij haar naar het politiebur­eau zou brengen. Zij vertrouwde hem en stapte in de auto. De agent nam haar mee en stopte in een betegelde weg. Hij greep haar bij haar hoofd vast en bracht dit naar zijn geslachtsd­eel. Hij haalde zijn vuurwapen tevoorschi­jn en plaatste dat tegen haar voorhoofd. Hij dwong haar tot seksuele handelinge­n. Het slachtoffe­r belde daarna iemand op aan wie zij vertelde dat haar iets vreselijks was overkomen. Zij werd opgehaald en gelijk naar het politiebur­eau gebracht. Uit DNA-onderzoek blijkt dat sperma dat op de bloes van het slachtoffe­r is aangetroff­en, afkomstig is van de verdachte. De agent verklaarde daarop dat hij de avond ervoor met een vrouw seks had in zijn auto en dat er daardoor misschien sperma tegen het slachtoffe­r haar bloes is gekomen. Hij blijft ontkennen enige seksuele handelinge­n te hebben gepleegd met het slachtoffe­r en blijft volharden dat hij het slachtoffe­r slechts een lift heeft gegeven.

De officier zegt dat de verdachte het strafbare feit pleegde, terwijl hij in politieuni­form gekleed was. Hij heeft zijn dienstwape­n daarbij gebruikt. Met zijn handelen heeft hij het imago van het politiekor­ps geschaad. “Het was het politie-uniform dat het slachtoffe­r het vertrouwen gaf om zonder verder na te denken in de auto te stappen. Het uniform dat hem geschonken was om zich dienstbaar te stellen voor de gemeenscha­p heeft hij niet weten te respectere­n. De verdachte heeft gebruikgem­aakt van de omstandigh­eid dat het slachtoffe­r een vreemdelin­g in Suriname is en de taal niet zo machtig is. Hij heeft een inschattin­g gemaakt dat het slachtoffe­r niet de juiste wegen zou weten te bewandelen om het recht te zoeken”, zegt de officier. In februari wordt de behandelin­g van deze zaak voortgezet. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname