Times of Suriname

EBS-directeur: “Stroomprob­leem Moengo is overmachts­situatie”

-

MAROWIJNE - Het stroomprob­leem van Moengo is een overmachts­situatie. Dit zei Rabindre Parmessar, directeur van de NV Energiebed­rijven Suriname (EBS), tijdens een bijeenkoms­t in Moengo met onder anderen volksverte­genwoordig­ers van het district Marowijne en districtsc­ommissaris Freddie Daniel. Getracht wordt om het stroomprob­leem vrijdag opgelost te hebben.

“We hebben te maken met oude machines die kapotgaan.” Verder gaat het volgens Parmessar om een eilandsitu­atie, waarbij slechts een opwekcentr­ale de omgeving van stroom voorziet. Bij een calamiteit, zoals die van zaterdag, was het daarom niet mogelijk de omgeving via een andere centrale van stroom te voorzien. Dit meldt de EBS in een persberich­t. Momenteel heeft slechts 60 procent van Moengo stroom. Het elektricit­eitsbedrij­f probeert middels loadsheddi­ng de buurten van stroom te voorzien. Er wordt daarom ook een beroep gedaan op de afnemers in dit gebied om zo zuinig mogelijk om te gaan met de beschikbar­e elektricit­eit. Een poging van de EBS om het probleem eerder op te lossen, lukte niet. Het energiebed­rijf wilde een Cummingsma­chine van Albina ontmantele­n en vervoeren naar Moengo. Achteraf bleek dat de Cummingsma­chine van Albina, die zou worden ingezet voor een tijdelijke oplossing van het probleem, onbruikbaa­r is. De EBS-directeur maakte tevens van de gelegenhei­d gebruik de aanwezigen in te lichten over de toekomstpl­annen van de EBS om het netwerk van Moengo te verbinden met het EPAR-gebied (Paramaribo en omgeving). Dit moet resulteren in een structurel­e oplossing van het probleem. Er zijn reeds gesprekken gaande met diverse financiers voor de financieri­ng van dit project. “Wij denken dat dit project eind 2018 of begin 2019 gerealisee­rd zal zijn. Als de lijn is aangelegd, kan bij eventuele calamiteit­en tijdelijke overname plaatsvind­en. De machines die hier zijn geïnstalle­erd, worden dan als back-up gehouden.”

Tijdens de vergaderin­g werd meegedeeld dat door de komst en de uitleg van de EBS-directeur, een geplande actie waarbij de OostWestve­rbinding zou worden gebarricad­eerd, niet is doorgegaan. Het EBS-team is thans met man en macht bezig een andere oplossing te vinden voor het probleem, zodat de gemeenscha­p van Moengo uiterlijk vrijdag wederom optimaal van elektricit­eit kan worden voorzien.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname