Times of Suriname

Kunstgrasv­eld opnieuw op de korrel

-

AMSTERDAM - Onderzoeke­rs zijn nog lang niet klaar met de kunstgrasv­elden in Nederland. Rubberkorr­els mogen dan veilig zijn om op te sporten, wetenschap­pers bekijken nu of microplast­ics en chemische bestrijdin­gsmiddelen een milieurisi­co vormen. Eind februari moeten twee onderzoeke­n hierover duidelijkh­eid verschaffe­n.

Het eerste onderzoek, van een aantal grote gemeenten en de Branchever­eniging Sport- en Cultuurtec­hniek (BSNC), richt zich op de microplast­ics. Vermoed wordt dat plastic grasspriet­en slijten en zich kunnen vermengen met kurk- of rubberkorr­els. Jaarlijks verdwijnen honderden kilo’s van die korrels van de velden, waardoor ook de microplast­ics in kunnen komen.

Het tweede onderzoek bestudeert chemische bestrijdin­gsmiddelen op de kunstgrasv­elden. Ingenieurs­bureau Sweco, de BSNC en wateronder­zoeker Stowa richten zich op hockey- en korfbalvel­den, waar zand of water tussen het kunstgras ligt. Mos, onkruid en algen gedijen goed op die vochtige ondergrond en daarom worden er chemicalië­n gebruikt om glijpartij­en te voorkomen. Die giftige middelen zouden echter wel eens in het grond- en oppervlakt­ewater kunnen komen. Opvallend genoeg wordt geen onderzoek gedaan naar echte grasvelden. Terwijl ook daar bestrijdin­gsmiddelen op worden gebruikt, anders dan op rubber- of kurkkorrel­velden.

het

milieu Volgens Ben Moonen, de directeur van de Branchever­eniging Sporten Cultuurtec­hniek, vreest niemand dat sporters gevaar lopen door de bestrijdin­gsmiddelen. Wel jaagt eventueel weglekken van giftige stoffen de waterschap­pen op kosten. “Maar het is niet zo dat de visstand eronder lijdt en er is geen risico voor de gezondheid van mensen.” Die vrees was er de afgelopen maanden wel over kunstgrasv­elden met rubberkorr­els, maar bleek na RIVM-onderzoek ongegrond. Het RIVM kan niets zeggen over de eventuele milieu- of gezondheid­srisico’s waar nu onderzoek naar wordt gedaan.

(De Telegraaf/

Foto: Elsevier)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname