Times of Suriname

Oud-topman woningcorp­oratie Rochdale blijft steekpenni­ngen ontkennen

-

AMSTERDAM - Voormalige topman Hubert Möllenkamp (67) van woningcorp­oratie Rochdale hield gisteren in hoger beroep bij het gerechtsho­f in Amsterdam vol wat hij steeds heeft verkondigd: “Ik heb nooit steekpenni­ngen aangenomen.”

Möllenkamp vindt wel dat het achteraf gezien verkeerd en onhandig was dat hij giften aannam van zakelijke relaties. Ook heeft hij zich onvoldoend­e gerealisee­rd dat er integritei­tsvraagstu­kken aan vastzaten. De rechtbank veroordeel­de Möllenkamp eind 2015 tot 2,5 jaar celstraf voor verduister­ing, oplichting, belastingf­raude en witwassen. Hij liet zich volgens de rechtbank omkopen door smeergeld aan te nemen en maakte daarbij misbruik van de afhankelij­ke positie van leverancie­rs. Möllenkamp werd door zijn optreden symbool van de misstanden bij woningcorp­oraties. De dure auto waarin hij op kosten van zijn werkgever reed, en zijn levensstij­l leverden hem bijnamen als de ‘Maseratima­n’ en de ‘Zonnekonin­g’ op. Het hof confrontee­rde Möllenkamp gisteren onder meer met de strenge regels die hij intern uitvaardig­de voor het omgaan met relatief onschuldig­e giften zoals kerstpakke­tten en de soepele wijze waarop hij die zelf hanteerde. “Terugkijke­nd had ik dingen anders moeten doen, zaken domweg bij mijn commissari­ssen moeten melden”, zei hij.

Gistermidd­ag ruimt het hof tijd in voor het getuigenve­rhoor van Tweede-Kamerlid Roland van Vliet. Hij was voorzitter van de parlementa­ire enquêtecom­missie Woningcorp­oraties, waar Möllenkamp in 2014 verklaarde nooit geld of steekpenni­ngen te hebben aangenomen. Dat leverde hem in 2015 ook een veroordeli­ng voor meineed op. Advocaat Willem Koops wil Van Vliet onder meer aan de tand voelen over de manier waarop Möllenkamp destijds is ondervraag­d.

(NU.nl/ Foto: Vrij Nederland)

 ??  ?? Hubert Möllenkamp, voormalig bestuursvo­orzitter bij Rochdale, bij de hoorzittin­g van de parlementa­ire enquetecom­missie Woningcorp­oraties.
Hubert Möllenkamp, voormalig bestuursvo­orzitter bij Rochdale, bij de hoorzittin­g van de parlementa­ire enquetecom­missie Woningcorp­oraties.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname