Times of Suriname

Hardere straf tellerfrau­de

-

DEN HAAG - Het verbod op het terugdraai­en van kilometers­tanden is een fiasco. Na drie jaar rijden er nog steeds massaal auto’s rond waarbij gesjoemeld is met de teller. Voor de Tweede Kamer is de maat vol.

De PvdA lanceerde gisteren tijdens een debat een speciaal actieplan. VVD-Kamerlid Visser vraagt zich af waarom het niet goed gaat: “Waar gesjoemeld wordt, moet je optreden.” PVV-Kamerlid Madlener: “Deze vorm van fraude moet harder worden aangepakt. Het gaat hier om oplichting.”

PvdA-Kamerlid Hoogland vindt dat het aantal gereden kilometers voortaan bij ieder garagebezo­ek verplicht moet worden geregistre­erd. Nu hoeft dat nog niet altijd. Ook pleit hij voor een keurmerk voor bedrijven die tellers repareren.

“Het toezicht moet beter. De focus moet liggen op het eruit filteren van rotte appels”, zegt de sociaaldem­ocraat. “Erkende bedrijven die vaak onjuiste of onlogische tellerstan­den verstrekke­n, moeten harder worden gestraft. Fouten moeten openbaar worden gemaakt, bij herhaling moet de RDW een boete opleggen of als het niet stopt de erkenning intrekken.” Hiervoor moet wel de wet worden aangepast, erkent Hoogland. Hij wil verder dat consumente­n gratis tellerstan­den kunnen raadplegen op de RDW-website en hij vraagt om een hardere aanpak van bedrijven die reclame maken voor het ‘corrigeren’ van tellers.

Het terugdraai­en van de kilometert­eller is sinds 2014 verboden, maar nog steeds rijden er massaal auto’s rond met een foute stand. Uit RDW-gegevens blijkt dat er in Nederland zo’n 163.000 auto’s rijden met een onlogische tellerstan­d. Dit komt onder andere door import en gesjoemel met de software.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname