Times of Suriname

Lelystad mag dé Nederlands­e vakantielu­chthaven worden

-

LELYSTAD - De uitbreidin­g van de luchthaven Lelystad Airport kan doorgaan. De Raad van State (RvS) heeft bezwaren tegen het bestemming­splan van de gemeente Lelystad ongegrond verklaard. Tegen de uitspraak is geen hoger beroep mogelijk. Het bestemming­splan maakt het mogelijk de start- en landingsba­an te verlengen van 1250 meter naar 2700 meter en deze te verbreden van 30 meter naar 45 meter. Dat maakt de luchthaven geschikt voor zwaardere vliegtuige­n, zoals de Boeing 737 en de Airbus A320.

Twee akkerbouwe­rs in de omgeving en de Vogelbesch­erming hadden bezwaar gemaakt. Zij stelden dat omliggende natuurgebi­eden, en met name de kiekendiev­en die daar leven, gevaar zouden lopen. De Raad van State gaat daar evenwel niet in mee.

Het kabinet besloot in 2015 dat Lelystad Airport vakantievl­uchten moet gaan opvangen waar op Schiphol geen plaats meer voor is. De Amsterdams­e luchthaven zit dicht tegen de capaciteit­sgrenzen aan die in 2008 met omwonenden zijn afgesproke­n om in de periode tot en met 2020 de geluidshin­der binnen de perken te houden. Schiphol, dat in 2016 het recordaant­al van 63,6 miljoen passagiers verwerkte, is dan ook verheugd over de uitspraak. Die schept volgens het luchthaven­bedrijf duidelijkh­eid over de ontwikkeli­ng van Lelystad Airport tot de vakantielu­chthaven van Nederland. “Dit is positief nieuws voor de luchtvaart­sector in Nederland’’, |aldus Schiphol. De Vogelbesch­erming is teleurgest­eld maar ziet ook een lichtpunt. “Volgens de Raad van State blijkt uit gedegen onderzoek dat de uitbreidin­g niet nadelig is voor vogels in de Oostvaarde­rsplassen. Dat betekent ook dat er geen maatregele­n kunnen worden genomen die dat wel zijn, zoals het verjagen van ganzen’’, aldus een woordvoerd­er. Oorspronke­lijk zouden al volgend jaar de eerste grote vliegtuige­n op Lelystad Airport moeten landen. Afgelopen najaar bleek evenwel dat de uitbreidin­gsplannen zeker een jaar vertraging oplopen. Het lukt niet om de aanpassing van de vertrek- en naderingsr­outes tijdig op orde te krijgen.

(AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname