Times of Suriname

‘Witwasbroe­rs’ opgepakt

-

GRONINGEN - De tweekoppig­e directie van een groot, noordelijk vastgoeden uitzendbed­rijf is afgelopen vrijdag opgepakt voor witwassen en oplichting. Justitie zoekt naar 400.000 euro die door de eigenaren Bekir en Ali K. van de Kaangroep naar Turkije zou zijn gesluisd.

Ali K. (48) mag van de rechter-commissari­s morgen weer naar huis, maar verdachte, Bekir K. (47) blijft nog zeker twee weken vast. De laatste werd vorig jaar nog veroordeel­d voor het bezit van een vuurwapen. De broers van de miljoeneno­nderneming die ook financiële diensten levert en telecomapp­aratuur verkoopt, zijn verdachten in een omvangrijk bouwfraude-onderzoek dat de naam A39 draagt. Centraal daarin staat de verbouwing van een groot appartemen­tencomplex in Groningen in 2014. Aannemers kregen hiervoor te weinig betaald. Ze leden bijna een half miljoen euro verlies.

De veertien aannemers voelden zich geïntimide­erd door de broers K. en enkele personen met eveneens een Turkse achtergron­d, die op bijeenkoms­ten van de klagende ondernemer­s kwamen opdagen. De aannemers stapten naar de politie om aangifte te doen van oplichting en intimidati­es.

De politie pakte eerst zes man op van een Rotterdams bedrijf dat een coördinere­nde rol speelde bij de verbouwing in Groningen. Bekir K. bleek betrokken bij de aankoop van dit bedrijf, dat inmiddels failliet is verklaard. Justitie vermoedt dat de broers daarin de hand hebben gehad.

Er loopt nu een financieel onderzoek naar geldstrome­n van Nederland naar Turkije en andersom.

Het onderzoek A39 is volgens de burgemeest­er van Groningen, Peter den Oudsten, een vuist tegen de ondermijne­nde criminalit­eit. “Op een verkeerde manier verdiend geld vloeit weer terug in de maatschapp­ij door allerlei schimmige constructi­es. We dulden dat niet en treden hard op tegen deze vorm van criminalit­eit. Dit moet een duidelijk signaal zijn.”

Volgens Den Oudsten onderzoekt het OM naast deze bouwzaak nog andere, mogelijk foute bouwprojec­ten van de broers.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname