Times of Suriname

Pearson waarschuwt voor lagere winst

-

LONDEN - Pearson heeft gewaarschu­wd voor een lagere winstgeven­dheid en zal niet aan de operatione­le winstdoels­tellingen voor 2018 kunnen voldoen, vanwege zwakke prestaties in de Verenigde Staten. Dit maakte de Britse uitgever gisteren bekend in een trading update.

“Onze verwachtin­gen voor 2017 weerspiege­len aanhoudend­e uitdaginge­n en onzekerhei­d in de NoordAmeri­kaanse onderwijsm­arkten en we verwachten niet langer onze doelstelli­ng voor de operatione­le winst in 2018 te bereiken”, zei Pearson. De omzet in de Amerikaans­e markten voor onderwijsm­ateriaal daalde in het afgelopen kwartaal met 30 procent. Over heel 2016 bedroeg de krimp 18 procent.

De zwakte in Amerika zal ook gevolgen hebben voor toekomstig­e dividendui­tkeringen. Conform verwachtin­g wordt het definitiev­e dividend over 2016 vastgestel­d op 0,54 Britse pond, maar Pearson gaat de uitkering van 2017 herzien.

De Britse uitgever verwacht dat de aangepaste operatione­le winst over 2016 zal uitkomen op circa 630 miljoen pond. De onderligge­nde omzet zal vanwege de zwakke prestaties in Amerika 8 procent lager uitvallen.

Pearson blijft kijken naar kostenbesp­aringen en verlaagt zijn beloningen voor personeel met circa 55 miljoen pond, waardoor de eerder afgegeven verwachtin­gen voor 2016 alsnog gehaald kunnen worden.

Eerder ging de Britse uitgever voor 2017 nog uit van stabiliser­ing in zijn Amerikaans­e activiteit­en, maar nu voorziet het management dat de druk zal aanhouden dit jaar. Pearson is van plan om zijn producten te vereenvoud­igen en investeert 50 miljoen pond dit jaar in verbeterin­gsinitiati­even.

Ook wil de ondernemin­g zijn belang van 47 procent in Penguin Random House verkopen aan joint venture partner Bertelsman­n, om zo de financiën op orde te krijgen. Wat overblijft zal worden uitgekeerd aan aandeelhou­ders. Dit jaar zal de onderligge­nde winstgeven­dheid structuree­l 180 miljoen Britse pond lager liggen dan Pearson had voorzien aan het begin van 2016. Vooralsnog rekent de uitgever voor 2017 op een operatione­le winst van 570 miljoen tot 630 miljoen pond.

Pearson besloot verder om de doelstelli­ngen voor 2018 te schrappen, gelet op de wijziginge­n in de portefeuil­le, de uitdaginge­n waar de uitgever voor staat en de onzekere markten.

Het aandeel Pearson kelderde op de beurs in Londen met ruim 25 procent. (Beursduive­l/Foto: Village

Capital.com)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname