Times of Suriname

Schutter nachtclub Istanbul wilde aanslag op Taksimplei­n plegen

-

TURKIJE - De 34-jarige man die tijdens de jaarwissel­ing in een nachtclub 39 mensen doodschoot, was van plan een aanslag te plegen op het populaire Taksim-plein in Istanbul. Hij zag daarvan af omdat er teveel beveiligin­g was.

Dat heeft de schutter, Abdulkadir Masharipov, volgens de autoriteit­en verklaard, meldt de Turkse krant Hurriyet gisteren. Masharipov kreeg naar eigen zeggen orders van een emir, een geestelijk leider, van de terreurbew­eging Islamitisc­he Staat (IS) in Raqqah. Masharipov werd op 16 januari door de Turkse autoriteit­en opgepakt. Kort daarna bekende hij de aanslag te hebben gepleegd op de nachtclub in Istanbul. Tegenover Turkije heeft hij verklaard dat hij via Iran Turkije was binnengeko­men. Hij verbleef in de centraal-Turkse stad Konya en kreeg daar de order vanuit Syrië om tijdens de jaarwissel­ing een aanslag te plegen op het Taksim-plein.

Voor de jaarwissel­ing waren er strenge veiligheid­smaatregel­en genomen op het plein dat ook veel wordt bezocht door toeristen. Masharipov nam daarop contact op met de emir, die hem beval een nieuw doelwit te zoeken. Met een taxi ging hij naar de nachtclub Reina. Toen hij zag dat daar wel een aanslag kon worden gepleegd, nam hij opnieuw contact op met Syrië. Nadat hij toestemmin­g kreeg de club aan te vallen, was hij teruggegaa­n naar een schuilplaa­ts om wapens op te halen. De Turkse autoriteit­en vermoeden dat de schutter wapentrain­ing heeft gehad in een kamp van al-Qaeda in Irak, voordat hij zich aansloot bij IS. Hij kwam op 16 december aan in Istanbul. Na de aanslag is de schutter naar diverse steden in Turkije gereisd. Hij werd opgepakt in Essenyurt, waar hij een kamer huurde van een Irakees. Een dag na de aanslag had hij weer contact met de IS-leider in Syrië. Hij was waarschijn­lijk van plan terug naar Syrië te reizen. De Turkse autoriteit­en zeggen twintig IS-cellen te hebben opgerold in Essenyurt in het onderzoek naar Masharipov.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname