Times of Suriname

Rusland verlengt verblijfsv­ergunning Snowden met drie jaar

-

RUSLAND - Rusland heeft de verblijfsv­ergunning van Edward Snowden met drie jaar verlengd. De klokkenlui­der, die onthulling­en deed over massasurve­illance door de Amerikaans­e geheime dienst NSA, is sinds 2013 in Rusland.

Woordvoerd­er Maria Zacharova van het Russische Ministerie van Buitenland­se Zaken heeft de verlenging van de verblijfsv­ergunning op Facebook bevestigd. Zacharova reageert in haar bericht op uitlatinge­n van het voormalige plaatsverv­angend hoofd van de CIA, Michael Morell. Hij riep de Russische president Vladimir Poetin op Snowden uit te leveren, omdat dat een perfect cadeau zou zijn voor Donald Trump bij zijn inaugurati­e in de VS.

“Je begrijpt Rusland niet”, schrijft de woordvoerd­er als afsluiting van haar bericht. Snowden is naar Rusland gevlucht, nadat hij in Hong Kong tegenover journalist­en onthulde welke middelen de NSA en de Britse GCHQ gebruiken voor het onderschep­pen van telefoon- en internetve­rkeer. Snowden is in de Verenigde Staten aangeklaag­d voor spionage. Hij zegt zelf alleen terug te willen naar zijn thuisland als hem een eerlijke rechtsgang kan worden gegarandee­rd. Volgens Snowdens advocaat in Rusland kan de Amerikaan komend jaar een Russisch paspoort aanvragen. Wie vijf jaar in Rusland verblijft maakt kans op burgerscha­p.

Dinsdag werd bekend dat klokkenlui­der Chelsea Manning, die geheime documenten doorspeeld­e aan Wikileaks, vervroegd vrijkomt. Manning werd in 2013 veroordeel­d tot 35 jaar cel, maar komt in mei vrij. De zaak-Manning is volgens het Witte Huis wezenlijk anders dan die van Snowden. Manning is veroordeel­d door een militaire rechtbank, heeft de straf gedeelteli­jk uitgezeten en heeft haar misdaden erkend. Snowden daarentege­n probeert vervolging te voorkomen en is gevlucht naar een vijandig land.

(NU.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname