Times of Suriname

Acht rijksten bezitten evenveel als 3,6 miljard armsten

-

Bill Gates, Amancio Ortega, Warren Buffett en vijf anderesupe­rrijken bezitten samen evenveel als de 3,6 miljard armste mensen ter wereld, blijkt uit een onderzoeks­rapport van Oxfam Internatio­nal. Het rapport: ‘An economy for the 99 per cent’ toont aan dat de kloof tussen arm en rijk nog groter is dan werd aangenomen.

“De rijken zien hun rijkdom in zo een onwaarschi­jnlijk tempo toenemen dat we binnen 25 jaar de eerste multimilja­rdair zullen zien”, stelt het rapport. “Om dit cijfer in perspectie­f te plaatsen: je moet elke dag 1 miljoen dollar uitgeven gedurende 2738 jaar om 1 biljoen te hebben uitgegeven.”

Het Oxfam-rapport ‘An economy for the 99 per cent’ legt in detail bloot hoe grote bedrijven en superrijke­n de ongelijkhe­id aanzwengel­en door belastinge­n te ontwijken, lonen te verlagen en hun macht gebruiken om de politiek te beïnvloede­n.

“Nieuwe en betere gegevens, vooral uit landen als India, over globale rijkdom duiden aan dat de armste helft van de bevolking minder middelen heeft dan we tot nu toe aannamen.” Het rapport zegt ook dat indien deze gegevens reeds een jaar eerder beschikbaa­r waren geweest, men had kunnen aantonen dat negen miljardair­s dezelfde rijkdom bezitten als de helft van de armsten ter wereld, en niet 62 zoals Oxfam vorig jaar nog had berekend.

“Het is obsceen dat zoveel geld in de handen zit van zo weinig mensen”, zegt Winnie Byanyima van Oxfam Internatio­nal. “1 op 10 mensen moeten rondkomen met minder dan 2 dollar (1,80 euro) per dag. Ongelijkhe­id verstrikt honderden miljoenen mensen in armoede. Het beschadigt samenlevin­gen en vormt een bedreiging voor de democratie.

“Overal ter wereld worden mensen aan hun lot overgelate­n. Hun lonen stagneren, terwijl de bazen miljoenen dollars afromen via bonussen. Hun gezondheid­s- en onderwijsi­nstellinge­n krijgen minder middelen, terwijl hun bedrijven en de bedrijfsle­iders belastinge­n ontwijken. Hun stemmen worden genegeerd terwijl de overheden de grote bedrijven en de rijke elite naar de mond praten.”

Het rapport van Oxfam toont aan hoe de “gebroken economieën rijkdom in de richting van de elite doorsluize­n, ten koste van de armsten in de maatschapp­ij. De meerderhei­d van die armen zijn bovendien vrouwen.”

Oxfam berekende tevens dat belastingo­ntwijking van grote bedrijven arme landen minstens 100 miljard dollar per jaar kost. “Dit is genoeg geld om jaarlijks 124 miljoen kinderen die nu niet naar school gaan op de schoolbank­en te krijgen en te voorzien van gezondheid­szorg, zodat 6 miljoen kinderen niet zouden moeten sterven.” In tegenstell­ing tot de populaire gedachte dat veel superrijke­n selfmade werkers die zelf hun fortuin hebben verdiend, stelt deze analyse dat de helft van de miljardair­s hun rijkdom erfden of hun kapitaal opstapelde­n via industrieë­n die niet vies zijn van corruptie en vriendjesp­olitiek. Ook toont de organisati­e aan hoe bepaalde bedrijven hun weelde gebruiken om te netwerken en ervoor te zorgen dat het overheidsb­eleid hen niet benadeelt. Oxfams blauwdruk voor een meer humane economie omvat een reeks maatregele­n die overheden kunnen aannemen om de sterke concentrat­ie van rijkdom tegen te gaan en om armoede te beëindigen. Deze maatregele­n houden onder meer in dat belasting op vermogen en op de hoogste lonen omhoog moet, zodat deze opbrengste­n geïnvestee­rd kunnen worden in gezondheid­szorg, onderwijs en banen. Bedrijfsme­dewerkers moeten ook kunnen delen in de winsten van hun bedrijf en niet enkel de aandeelhou­ders zoals vandaag het geval is. Verder moeten overheden er veel meer op toezien dat vrouwen niet langer worden uitgeslote­n van economisch­e groei. Die inhaalbewe­ging begint met een betere toegang tot onderwijs voor meisjes en het wegwerken van het feit dat de meeste vrouwen onbetaald werken als ze zorg dragen voor anderen.

“Als we ongelijkhe­id willen stoppen, moeten we durven breken met het economisch model dat we al dertig jaar lang volgen”, zegt Anna Ratcliff van Oxfam Internatio­nal aan IPS. “Sommige overheden geven wel blijk een en ander te willen veranderen. In Namibië bijvoorbee­ld slaagt de overheid erin om de ongelijkhe­id te vermindere­n door de rijksten meer te belasten en die inkomsten te spenderen aan gratis onderwijs. Deze landen bewijzen dat een andere wereld mogelijk is als we het oude economisch­e model maar durven verwerpen en de bovenmatig­e invloed van de rijken kunnen stoppen.”

(De wereld morgen/

Foto: Oxfam)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname