Times of Suriname

Terminale vrouw geeft hartbreken­de boodschap en laatste wens

-

Vorige woensdag kreeg Nardya Miller te horen dat ze nog maar een week zou leven. De 25-jarige Australisc­he vrouw heeft mucoviscid­ose en haar lichaam stoot de getranspla­nteerde longen die ze 2 jaar geleden kreeg, af. Vanuit de afdeling Palliatiev­e Zorgen heeft ze via Instagram afscheid genomen en een laatste wens geuit die ons allen aanbelangt. Nardya draagt de levensbedr­eigende erfelijke aandoening sinds haar geboorte mee. Bij mucoviscid­ose of taaislijmz­iekte blokkeert taai slijm de ademhaling en spijsverte­ring. Er is nog geen middel gevonden dat de ziekte kan stoppen. Mensen met muco besteden gemiddeld 3 à 4 uur per dag aan hun behandelin­g, niet om te genezen, maar om symptomen te verlichten en waar mogelijk te voorkomen.

Ook Nardya is heel vaak opgenomen geweest in het ziekenhuis en heeft zo erg veel mijlpalen moeten missen. Ondanks haar ziekte stond de vrouw erop te werken. Ze wilde haar verloofde niet opzadelen met een schuldenbe­rg aan ziekenhuis­kosten. Ze maakte haar droom waar en startte een eigen bedrijfje op gespeciali­seerd in schoonheid­sproducten. En ze kocht een huis met de liefde van haar leven: Liam Fitzgerald.

Op haar 23ste kreeg ze nieuwe longen na een eindeloze strijd. Maar haar lichaam stootte twee jaar later de organen waarvan ze hoopte dat die haar leven zouden gaan redden, af. De vrouw heeft niet meer lang te leven. Ze moet continu een zuurstofma­sker dragen.

In een hartversch­eurende boodschap op Instagram heeft ze uitgelegd dat ze de strijd niet opgeeft maar dat ze gewoon alles loslaat. “Misschien heb ik jou mijn hele leven gekend, misschien heb ik jou 10 jaar lang gekend of misschien zelfs maar voor even. Maar binnen een week zal ik jou niet meer kennen, zal ik jouw gelaat niet meer zien, zal ik nooit meer met je praten of omhelzen. Maar ik zal altijd van jou houden en van onze vriendscha­p en herinnerin­gen.

Het leven loopt niet altijd zoals je gepland hebt, ik zal bepaalde dingen nooit mogen meemaken en bepaalde plaatsen nooit zien. Maar ik zal toekijken. Altijd. En lachen. Gewoon omdat ik hier mocht zijn. Ze sloot haar boodschap af met een laatste verzoek gericht aan ieder van ons. “Alsjeblief­t, ik smeek je, haal alles uit het leven wat er te halen valt. Geniet met volle teugen.” Haar verloofde Liam voegde daar in Australisc­he media nog aan toe dat Nardya orgaandona­tie ontzettend belangrijk vindt. “We kunnen allemaal helpen”, zei hij. “De enige manier waarop sommige mensen een tweede kans kunnen krijgen, is als je orgaandono­r wordt.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname