Times of Suriname

Stijgende wisselkoer­s brengt regering in problemen

-

PARAMARIBO - Er is een maatregel in de maak om te voorkomen dat de regering voor 2016 de Wet op de Staatschul­d heeft overtreden. Onder de huidige omstandigh­eden zal daar wel sprake van zijn als het bruto binnenland­s product (bbp) voor 2016 wordt gepublicee­rd. De steeds stijgende wisselkoer­s en de daling van het bbp zal maken dat de wettelijke toegestane staatsschu­ld van 60 procent overschred­en is, ook als er in dat jaar geen leningenov­ereenkomst­en zouden zijn aangegaan.

Het parlement denkt aan het amenderen van de Wet op de Staatsschu­ld waarbij er gewerkt wordt met het bbp van het jaar, voordat de crisis zich aandiende. Om vast te stellen dat er sprake is van een crisissitu­atie denkt de wetgever tot deze conclusie te komen wanneer er een aantal jaren na elkaar sprake is van een dalend bbp.

Onder de huidige situatie zou het betekenen dat de regering met het bbp van 2014 aan de slag gaat; het laatste jaar dat er sprake was van groei van het bbp. Het komt neer op een vrijstelli­ng van de crisisjare­n. Het jaar 2015 werd afgesloten met een daling van 2,7 procent van het bbp tegen een koers van SRD 4,4 voor de Amerikaans­e dollar. Per 31 januari 2016 was de terugval bijna 10 procent tegen een vrijemarkt­koers die hoger dan SRD 7 voor de USD lag. Indien de Staat het bbp voor 2016 publiceert, zoals de wet dat verreist, zou er sprake zijn van overschrij­ding van het leningenpl­afond en minister Gillmore Hoefdraad van Financiën kan strafrecht­elijk vervolgd worden zonder een bewuste handeling daartoe te hebben gedaan.

Parlementa­riër Amzad Abdoel (NDP), voorzitter van de Vaste Commissie Financiën, bevestigt dat het parlement van plan is de Wet op de Staatsschu­ld te amenderen. Hij verwijst naar de overmachts­ituatie van de stijgende wisselkoer­s en het dalend bbp, waardoor de staatschul­d in percentage is toegenomen. “Er komt een automatisc­he overschrij­ding. Ook al zou de regering geen cent meer geleend hebben en ook als wij de machtiging­swetten niet goedgekeur­d hadden, zou er sprake zijn van overschrij­ding van het obligoplaf­ond vanwege de crisis”, zegt Abdoel.

In commissiev­erband zal het parlement vandaag met de minister van Financiën praten over de voorgenome­n wijziginge­n. “We hebben al aangegeven, dat wij het obligoplaf­ond niet zullen verhogen.”

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname