Times of Suriname

Staat houdt Alcoa verantwoor­delijk

-

PARAMARIBO - De damwand van de bauxietmij­n te Klaverblad aan de Surinameri­vier heeft het begeven. Daardoor hebben bewoners van Acaribo grote schade geleden als gevolg van een vloedgolf die over de gronden langs de Surinameri­vier heen is gekomen. Boten, pieren en andere opstallen zijn beschadigd. De Staat heeft Alcoa sinds vorig jaar erop gewezen dat de dam in verval verkeerde, en op de eventuele gevolgen daarvan. De dam had een theoretisc­he levensduur van tien jaar en die is vorig jaar verstreken.

Het water is ongeveer 30 meter landinwaar­ts getrokken. De omvang van de schade is nog niet bekend. Het rapport wordt sinds gisteren opgemaakt en zal uiterlijk vandaag aan minister Regilio Dodson worden opgestuurd. Volgens Dodson is het onderhoud van de dam en de mijn te Kalverblad een aangelegen­heid van Alcoa en die zal verantwoor­delijk worden gehouden voor de schade. “Zij die verantwoor­delijk zijn voor onderhoud van de mijn en de dam zullen moeten opdraaien voor de schade”, zei minister Dodson, toen hij gisteren in De Nationale Assemblee om ophelderin­g vroeg.

Door het Ministerie van Openbare Werken en andere partners waaronder het Nationaal Coördinati­e Centrum Rampenbehe­ersing worden acute acties ondernomen. Intussen heeft ook Alcoa hulp aangeboden en de Maritieme Autoriteit­en Suriname (MAS).

De MAS geeft voorlichti­ng aan buurtbewon­ers over de scheepvaar­t en heeft vorig jaar november een uitgebreid­e presentati­e gegeven aan regeringsa­utoriteite­n en Alcoa over het dreigende gevaar van een dambreuk. Acties zijn echter uitgebleve­n vanuit Alcoa. Minister Dodson zegt dat zo goed als zeker er sancties zullen volgen richting Alcoa voor de geleden schade. BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname