Times of Suriname

Ananasboer­en Redi Doti en Pierre Kondre krijgen training biologisch­e teelt

-

PARAMARIBO - Ananasboer­en van Redi Doti en Pierre Kondre zijn vorige week vrijdag gestart met een training biologisch­e teelt. Deze certificer­ing vindt plaats om de ananassen van deze boeren exportwaar­dig te maken volgens Europese standaarde­n. Zonder deze certificer­ing is het vrijwel onmogelijk om de ananassen of eindproduc­ten als gekonfijte ananas te exporteren.

Dit meldt Suriname Candied Fruits NV (SCF) in een persberich­t. De training is geopend door de kapitein van Pierre Kondre, Lloyd Read. De training is mede mogelijk gemaakt door de financiële steun van het Canada Fonds (CFLI) en door samenwerki­ng met het Ministerie van Handel en Industrie.

In 2016 is de samenwerki­ng gestart tussen een elftal boeren van Redi Doti en Pierre Kondre en SCF. Er is tussen elke individuel­e boer en SCF een samenwerki­ngsovereen­komst gesloten waarin rechten en plichten van beiden zijn opgenomen. In het kort komt het erop neer dat SCF afzet- en prijsgaran­tie geeft en dat de boeren zich verplichte­n zich te certificer­en voor biologisch­e teelt. Met het laatste is dus nu een aanvang gemaakt. Verder heeft SCF in 2016 reeds 20.000 kilo ananassen van de boeren afgenomen.

De training bestaat uit 6 modules die in 6 tot 8 weken worden doorlopen. In die periode worden onderwerpe­n behandeld als: “Wat is biologisch­e teelt”, “Hoe zorg je voor bodemvruch­tbaarheid zonder kunstmest?”, “Hoe kan je ziekten en plagen bestrijden zonder chemische bestrijdin­gsmiddelen te gebruiken?” en “Welke stappen moeten worden doorlopen om de certificer­ing succesvol te kunnen afronden?” De boeren van Redi Doti en Pierre Kondre gebruiken geen mest en pesticiden dus SCF is positief gestemd over de mogelijkhe­den om nog eind van dit jaar tot de certificer­ing te komen. Aan de motivatie van de boeren zal het niet liggen.

“De Canadese regering heeft via het Canada Fonds USD 22.500 ter beschikkin­g gesteld voor de ontwikkeli­ng van het trainingsm­ateriaal en de benodigde handboeken en formuliere­n. Wij danken de Canadezen zeer voor hun financiële bijdrage. Deze bijdrage dekt niet alle ontwikkeli­ngskosten, maar helpt aanzienlij­k bij het realiseren van de certificer­ing van de ananasboer­en en het bieden van een betere toekomst voor die boeren.”

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname