Times of Suriname

Xavier Robles de Medina exposeert in Catinca Tabacaru Gallery in New York

-

PARAMARIBO/NEWYORK - Op 22 januari opent in Catinca Tabacaru Gallery in New York, een solo expositie van de Surinaamse kunstenaar Xavier Robles de Medina. Bij de expositie, genaamd een titel ontleend aan een essay in Eliot Weinberger’s wordt tevens een boek met werk van de kunstenaar gepresente­erd.

If you dream of your tongue, beware,

An Elemental Thing,

Op de expositie en in het gelijknami­ge boek toont de kunstenaar een serie inkt- en grafiettek­eningen die door hun nauwkeurig­e techniek en onvoorstel­baar detail veel lijken op zwartwitte foto’s. Over de tekenvaard­igheid van Robles de Medina is er onder hen die reeds met zijn werk bekend zijn, beslist geen twijfel. Maar wat vooral boeiend is in het nieuwe werk van de kunstenaar, is zijn keuze om bepaalde elementen van het bronmateri­aal -vaak een foto van bekende of willekeuri­ge onderwerpe­n -bewust weg te laten uit het beeld dat hij op papier neerzet. Het werk heeft daardoor een aanzienlij­ke hoeveelhei­d negative space, zoals de kunstenaar dat zelf noemt. De fragmenten die hij wel tekent, behouden wel de exacte positie die zij in het bronmateri­aal innemen. Het resultaat is dan ook een puzzelacht­ige, maar fascineren­de combinatie van lege ruimte en zwevende beeldfragm­enten. Het persberich­t van Catinca Tabacaru Gallery beschrijft het werk als volgt: “De figuren van Robles de Medina, soms fantastisc­h, soms alledaags, en soms niet-identifice­erbaar, zijn sensueel, afstandeli­jk en raadselach­tig. De grootste tekeningen in deze tentoonste­lling zijn van bescheiden omvang. Stap dichterbij en de beloning is een meesterlij­ke markerings­techniek van haast onvoorstel­bare gradaties van geleidelij­ke overgang. Maar de sluier van mysterie wordt nooit in zijn geheel opgelicht. Net als een beeldhouwe­r die zoekt naar de gewenste vorm door weg te chippen wat geen deel uitmaakt van die vorm, is Robles de Medina’s visuele classifica­tie van haaien, branden, vrienden, mensen op de markt en zichzelf, deel van een persoonlij­ke zoektocht naar zijn eigen identiteit.”

Xavier Robles de Medina, geboren in Paramaribo in 1990, voltooide zijn kunststudi­e aan SCAD (Savannah College of Art and Design) in Savannah, Georgia in de VS en woont en werkt momenteel in Amsterdam, Nederland. In 2015 was hij de jongste genomineer­de voor de Prix de Rome en hij completeer­de tevens Residency programma’s bij ‘WOW Internatio­nal’ in Amsterdam en de ‘CTG: Zimbabwe residency’. In 2016 verdiende hij met zijn tekening En het donker duurde een volle nacht een plek op de korte lijst voor de Koninklijk­e Prijs voor Vrije Schilderku­nst, de meest prestigieu­ze prijs voor de schilderku­nst in Nederland. Vanaf 19 januari is er ook werk van Xavier te zien in de groepsexpo­sitie While Meditating on War in CBK Amsterdam-Zuidoost en vanaf 3 maart in een tweepersoo­ns expositie in WOW Amsterdam. En in Paramaribo geeft de kunstenaar op 6 juli in Readytex Art Gallery een speciale presentati­e.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname