Times of Suriname

Zaterdag laatste bezemvluch­t Gambia

-

PAUL ELDERING Zaterdag gaat er een laatste bezemvluch­t leeg naar Gambia om de resterende Nederlands­e toeristen op te halen. Reisorgani­saties TUI en Corendon werken samen. Vandaag is er ook een afsluitend­e vlucht vanuit Brussel. Volgens directeur Erik Jan Reuver van het Calamiteit­enfonds, die de repatriëri­ng van Nederlande­rs uit het politiek onrustige Gambia leidt, zijn er nu nog een paar honderd Nederlands­e toeristen in het land, die een los ticket bij TUIfly en Corendon Airlines hebben geboekt.

“Zij trekken op eigen gelegenhei­d door Gambia en Senegal. We proberen hen uit alle macht te pakken te krijgen, maar dat is soms niet eenvoudig”, aldus woordvoerd­ers van de Nederlands­e touroperat­ors. Wie zaterdag niet mee terug naar Schiphol vliegt, is volgens hen helemaal op zichzelf aangewezen. “Zolang Buitenland­se Zaken een negatief reisadvies hanteert, gaan er geen vluchten meer naar Banjul. De kans is groot dat de luchthaven dicht gaat als de vlam in de pan slaat.” De spanning in Gambia is gisteren als gevolg van de beoogde machtsover­dracht om te snijden. De kans op een burgeroorl­og en militaire interventi­e is volgens een insider ter plaatse levensgroo­t. Alle Nederlande­rs die een pakketreis met strandhote­l hadden, zijn volgens TUI en Corendon terug in Nederland. “Bij ons is er alleen nog een Belgisch echtpaar in hun verder praktisch lege hotel achtergebl­even. Zij willen perse hun vakantie afmaken, maar terugvlieg­en met ons zal dan helaas niet meer gaan”, aldus TUI.

Volgens Reuver hebben mensen altijd een keuze. “Dat is ieders eigen verantwoor­delijkheid. Wij adviseren iedereen met klem om het land te verlaten, omdat de ontwikkeli­ngen komende dagen uiterst onzeker zijn en de situatie gevaarlijk kan worden.”

Het Calamiteit­enfonds is een potje dat dit soort onvoorzien­e risico’s kan opvangen. De vakantiega­nger betaalt daarvoor 2,50 euro per boeking. “Er zit zo’n 45 miljoen euro in kas. De evacuatie van toeristen in Gambia kost naar verwachtin­g rond de miljoen euro. Zij krijgen niet-genoten vakantieda­gen uitbetaald”, aldus Reuver. (De Telegraaf/ Foto: De Telegraaf)

 ??  ?? Reizigers komen aan uit Gambia.
Reizigers komen aan uit Gambia.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname