Times of Suriname

Jihadverda­chte Hansen ontkent terugkeer met opdracht ‘kalifaat’

-

ROTTERDAM - De vorig jaar met haar twee kinderen uit IS-gebied gevluchte Laura Hansen (21) uit Zoetermeer ontkent met een opdracht van het ‘kalifaat’ tot het plegen van een aanslag naar huis te zijn gestuurd.

Voor de rechtbank in Rotterdam vertelde de jonge vrouw gistermorg­en geëmotione­erd dat ze naar IraaksKoer­distan was gevlucht omdat ze het vreselijk vond wat er in ISIS-gebied gebeurde. Hansen verklaarde ook dat ze nooit de intentie had om zich aan te sluiten bij IS en ze maakte naar eigen zeggen nooit deel uit van de terreurgro­ep.

Hansen vertelde tijdens de pro-formazitti­ng verder dat er wordt gedaan alsof zij een crimineel is en dat is ze niet. Ze verweerde zich gisteren voor het eerst tegen de verdenking van deelname aan een terroristi­sche organisati­e en het doen van voorbereid­ingshandel­ingen voor een terroristi­sche aanslag.

In haar verklaring sprak Hansen onder meer de wens uit om in een omgeving te zijn waarin ze contact kan hebben met haar kinderen. Nu zit ze gevangen met andere terreurver­dachten. Zij zegt zich daar ongemakkel­ijk bij te voelen, omdat zij afstand heeft gedaan van het islamitisc­h geloof. Het Openbaar Ministerie (OM) houdt rekening met het ‘zwartste scenario’; dat Hansen met opzet door ISleiders is teruggestu­urd om in Europa namens IS toe te slaan.

Dat leidt de officier van justitie onder meer af uit chatgespre­kken tussen Hansen en haar vader, waarin zij aanvankeli­jk de daden van IS verheerlij­kte en zei te willen leven voor Allah.

Omdat de vrouw tegenover de politie of de rechter-commissari­s nog geen enkele verklaring heeft afgelegd over haar reis naar IS-gebied noch over haar vlucht naar Koerdistan, is het volgens het OM onmogelijk om haar beweegrede­nen te toetsen.

Volgens H.’s raadsman Michiel Pestman moet de vrouw op vrije voeten worden gesteld, omdat geen gevaar voor herhaling bestaat. Het merendeel van de afvallige jihadisten loopt volgens hem vrij rond in Nederland. De rechtbank heeft zijn verzoek tot schorsing van de voorlopige hechtenis afgewezen. Volgens de rechtbank weegt het belang van strafvorde­ring zwaarder dan het persoonlij­k belang van de verdachte.

Volgende week wordt Hansen opgenomen in het Pieter Baan Centrum (PBC) voor een psychologi­sch onderzoek. Ze wilde eerder niet meewerken aan dat onderzoek, maar doet dat nu wel, op aanraden van een nieuwe advocaat.

Volgens de rechter is het belangrijk dat het PBC ook kan kijken naar de beïnvloedb­aarheid van Hansen.

Tijdens de eerste pro-formazitti­ng oordeelde de rechter op dat Hansen niet door rechtbankt­ekenaars mocht worden getekend. Enkelen van hen deden dat na de zitting alsnog uit het hoofd. Daarom was de verdachte tijdens de tweede zitting aan het zicht onttrokken.

Hansen verbleef in Syrië en mogelijk ook in Irak van september 2015 tot en met 12 juli 2016. Ze was daar samen met haar 27-jarige partner en twee jonge kinderen. Half juli verscheen ze op de Koerdische televisie en ze vertelde over haar vermeende vlucht. Ze stelde toen dat ze door haar man naar IS-gebied was gelokt. (NU)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname