Times of Suriname

Obama bedankt journalist­en voor beschermen democratie

-

VS - President Barack Obama heeft woensdag op zijn laatste persconfer­entie de Amerikaans­e journalist­en bedankt voor het bewaken van de democratie. Obama beklemtoon­de dat de pers de politiek helpt fouten of misstappen in te zien.

“Ik heb heel fijn met jullie samengewer­kt”, stelde Obama. “Dat betekent niet dat ik blij was met elk verhaal dat jullie schreven. Maar dat is jullie taak ook. Journalist­en moeten moeilijke vragen stellen en kritisch zijn op de mensen hier in het Witte Huis die enorme macht in handen hebben.” Journalist­en maken politici betere mensen, aldus de scheidende president. “Jullie zorgen ervoor dat wij eerlijker en harder werken”, beklemtoon­de hij. “Jullie zorgen ervoor dat we bij elke stap nadenken wat we doen, en voor wie we het doen, en of we leveren wat ons is gevraagd. Democratie werkt alleen maar als burgers goed worden geïnformee­rd.” Over het verkorten van de celstraf van Chelsea Manning zei Obama dat hij vond dat de klokkenlui­der genoeg gestraft is. Manning werd in 2013 door een militaire rechtbank veroordeel­d tot 35 jaar cel omdat ze 700.000 documenten en video’s had gelekt naar WikiLeaks. Obama besloot maandag dat zij in mei al vrijkomt. “Manning heeft een zware straf uitgezeten”, aldus de president. “Maar haar straf was disproport­ioneel vergeleken met andere ‘lekkers’. Het recht heeft gezegevier­d, en ik denk niet dat het verkorten van haar straf de indruk geeft het lekken van vitale informatie ongestraft blijft. Maar tegelijker­tijd moeten we wel duidelijk maken dat klokkenlui­ders de kans krijgen hun informatie te delen als zij zorgen hebben over de mensen met macht in dit land.” Obama benadrukte dat hij het toejuicht als Donald Trump de gesprekken over het terugdring­en van het aantal kernwapens met Rusland kan hervatten. Maar de huidige president vindt het een slecht idee om de sancties op te heffen, omdat die los van dit onderwerp staan.

“De sancties zijn door de internatio­nale gemeenscha­p opgelegd omdat Rusland de soevereini­teit van Oekraïne niet respecteer­de. We kunnen het niet toestaan dat grote landen kleinere landen gaan pesten of binnenvall­en.”

De Democraat riep Trump op om als president ook te staan voor universele normen en waarden zoals mensenrech­ten, vrouwenrec­hten en persvrijhe­id.

“De VS heeft ook fouten gemaakt op deze gebieden. Maar netto hebben we in de geschieden­is altijd aan de juiste kant van deze onderwerpe­n gestaan. En dat moeten we vooral blijven doen. Dat is onze plicht als het grootste en sterkste en meest democratis­che land ter wereld.” (NU.nl)

 ??  ?? Obama tijdens zijn laatste persconfer­entie in het Witte Huis. (Malay Mail Online)
Obama tijdens zijn laatste persconfer­entie in het Witte Huis. (Malay Mail Online)
 ??  ?? Het getroffen hotel staat in de plaats Farindola, in de provincie Pescara. (Metro)
Het getroffen hotel staat in de plaats Farindola, in de provincie Pescara. (Metro)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname