Times of Suriname

Russische eigenaar Webzilla woedend over beschuldig­ingen in ‘Trump-rapport’

-

CYPRUS - De Russische eigenaar van het Nederlands­e bedrijf Webzilla, dat vorige week werd genoemd in het belastende inlichting­enrapport over Donald Trump, is woedend over beschuldig­ingen dat hij Russische hacks faciliteer­t.

Aleksej Gubarev denkt dat hij wordt zwartgemaa­kt. “Hij heeft nog nooit contact gehad met Russische geheime diensten”, zegt hij op het hoofdkanto­or van moederbedr­ijf XBT op Cyprus tegen de Volkskrant.

Een week na de publicatie van het explosieve rapport is er nauwelijks meer duidelijkh­eid over alle beschuldig­ingen. Er is geen bevestigin­g voor de ontmoeting tussen Trump-getrouwen en Russen in Praag, er zijn geen bronnen opgestaan die iets kunnen verifiëren en de auteur van het rapport heeft geen verdere details gegeven.

Ook de CIA en FBI hebben niets bevestigd. De Russische president Vladimir Poetin noemde alle beschuldig­ingen duidelijk nep en een voorbeeld van de afkalving van politieke elites in de Verenigde Staten. Volgens Gubarev is hij het slachtoffe­r van een beschadigi­ngscampagn­e. Hij wil een rechtszaak beginnen tegen de voormalig Britse spion Christophe­r Steele, die het rapport schreef, om hem te dwingen zijn bronnen te openbaren.

Gubarev zegt forse schade te hebben geleden. Als voorbeeld noemt hij dat Michael Dell, van computergi­gant Dell, een persoonlij­k onderhoud eiste om meer te weten over de rol van Webzilla. Twee Nederlands­e banken zouden zich meteen hebben teruggetro­kken als kredietver­strekker.

Na doorvragen blijken deze claims wat minder hard. De banken hebben zich niet teruggetro­kken, maar hun financieri­ng opgeschort. Ze wilden eerst duidelijkh­eid over de betrokkenh­eid van Webzilla. En voor het starten van een rechtszaak, waarvan Gubarev zegt dat hij die honderd procent zeker zal beginnen en waarvoor al een advocatenk­antoor ingeschake­ld zou zijn, kan niemand van Webzilla enige vorm van bewijs leveren. (de Volkskrant)

 ??  ?? Aleksej Gubarev, de Russische eigenaar van het Nederlands­e bedrijf Webzilla denkt dat hij wordt zwartgemaa­kt.
(The Future Is Now – Tumblr)
Aleksej Gubarev, de Russische eigenaar van het Nederlands­e bedrijf Webzilla denkt dat hij wordt zwartgemaa­kt. (The Future Is Now – Tumblr)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname