Times of Suriname

Nieuwe president Gambia beëdigd ondanks aanhoudend verzet Jammeh

-

GAMBIA - Adama Barrow zou gistermidd­ag om vier uur, plaatselij­ke tijd, als nieuwe president van Gambia zijn ingezworen. Dat meldt althans het team rond de man die begin december vorig jaar de verkiezing­en won. De inaugurati­e zou in de Gambiaanse ambassade in Dakar, de hoofdstad van buurland Senegal plaatsvind­en. Woensdagna­cht om 12 uur verstreek de officiële termijn van Yahya Jammehs presidents­chap. Op hetzelfde moment verliep ook het ultimatum dat hem was gesteld door de West-Afrikaanse samenwerki­ngsorganis­atie Ecowas. Als Jammeh niet zou opstappen, kon elk moment een militaire interventi­e van Ecowas volgen. Jammeh weigerde te gaan. Na middernach­t gebeurde er niets. Wel is duidelijk dat Senegal, het land dat Gambia aan drie kanten omringt, grondtroep­en heeft klaarstaan. Nigeria, het machtigste land in de regio, vloog gevechtsvl­iegtuigen naar de Senegalese hoofdstad Dakar. En ook landen als Ghana en Togo zouden troepen leveren. Ecowas zou aan een ‘verzoek om steun’ van de nieuwe president Barrow snel gehoor kunnen geven.

Tegelijker­tijd zoekt Ecowas nog naar verdere internatio­nale steun om een militair optreden te rechtvaard­igen. De VN-Veiligheid­sraad zou hiervan op de hoogte zijn gebracht. Eerder al liet de Afrikaanse Unie weten vanaf gisteren Yahya Jammeh niet langer als president van Gambia te erkennen.

De man die het kleine WestAfrika­anse land sinds 1994 in zijn macht heeft, lijkt alleen nog te kunnen steunen op zijn krijgsmach­t van naar schatting 2.500 soldaten. Veel ministers die hem de afgelopen jaren hebben gediend, gingen de afgelopen dagen de grens over, of dienden ontslag in. Onder hen is nu ook de vicepresid­ent.

Het hoofd van de krijgsmach­t, Ousman Badjie, liet eerder weten Jammeh te zullen steunen. Woensdag echter leek hij hierop terug te komen. “Als Ecowas tot een militaire interventi­e besluit”, zo liet Badjie weten, “ga ik mijn soldaten niet betrekken in een domme strijd.” Daarbij maakte hij een gebaar dat op overgave duidde.

Maar er bestaat nog steeds een kleine kans dat het tot een diplomatie­ke oplossing komt. Een voorlopig laatste poging hiertoe, woensdagav­ond door de president van Mauretanië, leverde niets op. Mocht Yahya Jammeh besluiten in ballingsch­ap te gaan, dan is Mauretanië mogelijk het land van zijn bestemming.

Eerder al liet Nigeria weten dat Jammeh daar welkom is. En ook Marokko zou hem een eervolle afkomst en een ‘gouden pensioen’ in NoordAfrik­a hebben aangeboden. De vrouw van Jammeh is Marokkaans­e. De belangrijk­ste juridische adviseur van Jammeh raadde hem aan te vertrekken. ‘Aan alles, behalve aan het koninkrijk Gods, komt een einde”, zo liet hij weten. (de Volkskrant)

 ??  ?? Nieuwe president Gambia, Adama Barrow. (Time)
Nieuwe president Gambia, Adama Barrow. (Time)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname