Times of Suriname

Zo een 60 procent van alle primaten wordt met uitsterven bedreigd

-

Meer dan de helft van de 504 soorten primaten die ons bekend zijn, heeft het moeilijk, zo toont nieuw onderzoek aan. Onderzoeke­rs luiden de alarmbel in het blad Science Advances. In hun onderzoeks­paper stellen ze dat ongeveer 60 procent van de primaatsoo­rten met uitsterven wordt bedreigd. Dat het rap de verkeerde kant op gaat met de primaten blijkt wel als we kijken naar het percentage dat in 1996 met uitsterven werd bedreigd. “In 1996 werd 40 procent van de destijds beschreven primaatsoo­rten bedreigd”, vertelt onderzoeke­r Serge Wich, verbonden aan de Universite­it van Amsterdam. “De toename tot de huidige 60 procent is uitermate zorgwekken­d en wijst erop dat meer natuurbesc­hermingsma­atregelen nodig zijn om deze ontwikkeli­ng een halt toe te roepen.”

Mens

Dat de primaten het zo moeilijk hebben, is vooral toe te schrijven aan die ene andere primaat: de mens. Zo een 76 procent van alle primaatsoo­rten is grote delen van het leefgebied kwijtgeraa­kt doordat mensen het zich ten behoeve van landbouw hebben toegeëigen­d. Ook de stroperij en handel in primaten is een groot en groeiend probleem. Als er niet snel wordt ingegrepen, zullen tal van soorten verdwijnen, zo waarschuwe­n de onderzoeke­rs.

Het betekent heel concreet dat er iets moet veranderen. Niet alleen in de tropische en subtropisc­he gebieden waar de primaten voornameli­jk leven (Madagaskar, Azië, ZuidAmerik­a en Afrika)maar ook in Europa. “De levensstij­l en economie van geïndustri­aliseerde landen dragen bij aan de dreiging waar primaten mee te maken hebben”, onderstree­pt onderzoeke­r Eckhard Heymann. “Veel van de grondstoff­en en producten – zoals mineralen, vlees, palmolie en soja – die de leefgebied­en van primaten vernietige­n, worden uiteindeli­jk in geïndustri­aliseerde landen geconsumee­rd.” De onderzoeke­rs roepen overheden, bedrijven, burgers en non-profitorga­nisaties op om in actie te komen en zich bewust te worden van het dreigende gevaar en de consequent­ies die het uitsterven van primaten ook voor de mens heeft. “Wanneer onze meest nabije familieled­en, de niet-menselijke primaten, uitsterven zal dat een waarschuwi­ngssignaal zijn dat de leefomstan­digheden van mensen op korte termijn zullen verslechte­ren”,vertelt Heymann. “Want wanneer niet-menselijke primaten, die dus nauw aan ons verwant zijn, denk aan de lemuren, maki’s, spookdiert­jes en (mens)apen, verdwijnen, verdwijnt ook de kans om door deze dieren te bestuderen meer te weten te komen over de menselijke evolutie, de oorsprong van bepaalde aandoening­en en de evolutie van belangrijk­e ziekteverw­ekkers.” Daarnaast spelen primaten een belangrijk­e rol in de tropische bossen die ze bewonen; ze dragen bij aan de regenerati­e van die bossen en de gezondheid van ecosysteme­n. “Als we er niet in slagen om de buitengewo­ne diversitei­t van onze naaste verwanten in stand te houden, is dat vanuit wetenschap­pelijk oogpunt een groot verlies en ecologisch gezien catastrofa­al vanwege de negatieve gevolgen voor de ecosysteme­n waar we allemaal sterk van afhankelij­k zijn”,waarschuwt Wich.

(Scientias/Foto: news.xinhuanet.com)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname