Times of Suriname

Bijen en wespen in Australië even dodelijk als slangen

-

Niet slangen en spinnen, maar bijen en wespen vormen van alle giftige dieren in Australië het grootste gevaar voor de volksgezon­dheid, blijkt uit een onderzoek van de Universite­it van Melbourne. Onderzoeke­rs bekeken ziekenhuis­statistiek­en van 42.000 mensen die tussen 2001 en 2013 werden opgenomen na gif van een giftig dier binnengekr­egen te hebben.

Ze zagen dat het aantal ziekenhuis­opnamen door bijenen wespenstek­en twee keer zo hoog lag (12.351 gevallen) als opnamen door slangenbet­en, meldde The Guardian dinsdag. Het aantal doden lag met 27 gelijk. Bij de slangen stierven alle mensen aan een beet door slangensoo­rten die in Australië ‘bruine slangen’ worden genoemd (Pseudonaja). Volgens hoofdonder­zoeker Ronelle Welton is met het onderzoek aangetoond dat in Australië mensen eerder doodgaan door een ontmoeting met een hond of een paard dan met een giftig dier.

Epicentrum

Volgens Welton staat Australië internatio­naal bekend als het epicentrum van alles dat giftig is, maar data tonen dat niet aan. Volgens haar is het verder verrassend dat de meeste mensen (64 procent) die sterven aan contact met een giftig dier in Australië in grote steden en dorpen wonen, terwijl juist daar gezondheid­szorg dichtbij is. Meer dan de helft van alle sterfgeval­len door giftige dieren (34) was het resultaat van een allergisch­e reactie die leidde tot een een anafylacti­sche shock.

(NU.nl)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname