Times of Suriname

ALMA maakt schitteren­de foto’s van zonnevlekk­en

-

ALMA richtte zijn ‘ogen’ onlangs voor het eerst op de zon en zag allerlei bijzondere details, zoals gigantisch­e zonnevlekk­en. ALMA is het grootste astronomis­che project op aarde. ALMA staat voor Atacama Large Millimeter/ submillime­ter Array en bestaat uit 66 antennesch­otels en is ontwikkeld om het licht van de koudste objecten in het heelal te bestuderen. Dit licht heeft een golflengte van ongeveer een millimeter en bevindt zich daarmee tussen infrarood licht en radiogolve­n.

Astronomis­che

krachtpats­er

Normaal gesproken richten de ALMA-antennes zich op zwakke objecten. De zon is vele miljarden keren helderder. Gelukkig is dit geen probleem. De ALMA-antennes zijn zo ontworpen dat ze details op de zon in beeld kunnen brengen, zonder dat ze worden beschadigd door de intense hitte van het gebundelde zonlicht. Onderzoeke­rs hopen in de toekomst vaker van ALMA’s capaciteit­en gebruik te maken om meer te weten te komen over onze moederster.

Zonnevlekk­en

De onderzoeke­rs hebben dankzij ALMA een enorme zonnevlek waargenome­n op golflengte­n van 1,25 en drie millimeter. Deze vlekken ontstaan tijdelijk op plekken waar het magnetisch­e veld van de zon extreem geconcentr­eerd en krachtig is. Deze plekken zijn iets koeler, waardoor ze relatief donker lijken. Wanneer er gedurende een langere periode veel zonnevlekk­en te zien zijn, is de zon actief en de kans op poollicht groter.

Temperatuu­rverschill­en

Omdat er op 1,25 millimeter en drie millimeter waargenome­n kan worden, kunnen wetenschap­pers op verschille­nde niveaus in de atmosfeer van de zon kijken. Het valt hen op dat er duidelijke temperatuu­rverschill­en te zien zijn tussen de verschille­nde delen van de chromosfee­r van de zon.

(Scientias)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname