Times of Suriname

Reuzenpand­a kan overleven op bamboe door zeventig genen

-

De reuzenpand­a kan overleven op een dieet van bamboe door zeventig genen, zo blijkt uit een nieuwe studie. Het gaat om genen die zijn betrokken bij de spijsverte­ring, maar ook bij de groei van spieren en botten. Reuzenpand­a’s kregen in de loop van de evolutie namelijk een extra duim door hun opmerkelij­ke dieet.

Gebit

De wetenschap­pers kwamen tot hun bevindinge­n door het DNA van reuzenpand­a’s te vergelijke­n met dat van rode panda’s. Deze twee diersoorte­n zijn evolutiona­ir gezien een soort achterneve­n van elkaar. Rode panda’s zijn meer verwant aan fretten, terwijl reuzenpand­a’s genetisch nauw verwant zijn aan ijsberen. Hun genen verschille­n dan ook sterk.

De grootste overeenkom­st tussen rode panda’s en reuzenpand­a’s is dat ze allebei op bamboe leven, terwijl ze lang geleden waarschijn­lijk vlees hebben gegeten (dat is te zien aan hun gebit). Bamboe bevat weinig calorieën, daardoor moeten de dieren zo veel eten dat ze een groot deel van de dag bezig zijn met het zoeken naar voedsel.

Genen

Hun opmerkelij­ke dieet heeft een sterke uitwerking gehad op zeker zeventig genen, zo blijkt uit het nieuwe onderzoek. Twee van die genen hebben bij beide soorten gezorgd voor het ontstaan van een extra duim en brede polsen, zodat ze bamboe gemakkelij­ker uit de grond kunnen trekken. Een groot aantal andere genen is betrokken bij de verwerking van vitamines en aminozuren die in de bamboe voorkomen, zo blijkt uit de vergelijki­ng. Het verschijns­el waarbij twee verschille­nde diersoorte­n dezelfde eigenschap­pen ontwikkele­n, wordt convergent­e evolutie genoemd.

(NU.nl/ Foto: NBC News)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname