Times of Suriname

Ahold Delhaize kwartaalom­zet licht lager

-

ZAANDAM - Ahold Delhaize heeft in het vierde kwartaal van 2016 als gevolg van een kortere verkoopper­iode op jaarbasis een lagere pro forma-omzet gerealisee­rd. Dit maakte het Nederlands­Belgisch retailconc­ern gisteren voorbeurs bekend.

Het concern herhaalde de verwachtin­g voor heel 2016 met een onderligge­nde operatione­le marge licht boven die van 2015 en een vrije kasstroom van circa 1,3 miljard euro. De pro forma-omzet, waarmee een juiste vergelijki­ng met de gecombinee­rde cijfers van voor de fusie mogelijk is, daalde van 15,7 miljard naar 15,5 miljard euro. Dit cijfer was licht hoger dan de verwachtin­g van analisten, die gemiddeld een omzet van 15,4 miljard euro hadden verwacht.

De aangepaste vergelijkb­are pro forma-omzet tegen constante valuta, in een vergelijkb­aar aantal winkels en rekening houdend met een extra verkoopwee­k in het vierde kwartaal van 2015, steeg met 2,8 procent.

Deze aangepaste vergelijkb­are omzet in de Verenigde Staten daalde bij de winkelkete­ns van Ahold met 0,2 procent mede als gevolg van deflatie, maar steeg bij de ketens van Delhaize met 2,2 procent door significan­te volumegroe­i.

In Nederland steeg de aangepaste vergelijkb­are omzet met 6,6 procent dankzij productinn­ovaties, verbeterde service en sterk gestegen online verkopen. In België daalde deze omzet met 0,9 procent vanwege een moeilijke vergelijki­ngsbasis door een sterk vergelijkb­aar kwartaal een jaar geleden.

In Centraal en OostEuropa, waar Ahold actief is in Tsjechië en Delhaize in Servië, Roemenië en Griekenlan­d, steeg de vergelijkb­are omzet met 3,4 procent, vooral dankzij groei in Roemenië en Griekenlan­d. Ahold Delhaize maakte op de beleggersd­ag op 7 december bekend op schema te liggen voor het realiseren van synergievo­ordelen van de fusie ter hoogte van 500 miljoen euro in 2019. Het concern zal op 1 maart de volledige rapportage over het vierde kwartaal en heel 2016 presentere­n. Op een groen Damrak sloot het aandeel Ahold Delhaize woensdag 0,4 procent lager op 19,53 euro. (Beursduive­l)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname