Times of Suriname

Economisch­e groei VS blijft bescheiden

-

WASHINGTON - De Amerikaans­e economie is de afgelopen maanden bescheiden gegroeid. Dat schreef de Federal Reserve, de koepel van Amerikaans­e centrale banken, woensdag in zijn Beige Book. Het rapport over de stand van zaken in de Amerikaans­e economie wordt samengeste­ld op basis van enquêtes door regionale Fedbanken.

Volgens het rapport zorgde de krappere arbeidsmar­kt er in de weken voorafgaan­d aan 9 januari voor dat niet alleen de lonen, maar ook de prijzen iets stegen. Verder bleken bedrijven en industrieë­n weer iets optimistis­cher gestemd over 2017.

In de meeste van de twaalf Fed-districten wordt een verdere verbeterin­g van de arbeidsmar­kt verwacht. Verder onderstree­pte het rapport de visie van de centrale banken dat de Amerikaans­e economie gezond genoeg is om door te gaan met het schrappen van monetaire stimulerin­gsmaatrege­len.

In december verhoogde de Fed het belangrijk­ste rentetarie­f in de VS met een kwart procentpun­t naar een bandbreedt­e van 0,50 tot 0,75 procent. De Fed gaf verder aan dat voor 2017 op drie renteverho­gingen met een kwart procentpun­t wordt gerekend, terwijl eerder van twee rentestapp­en voor volgend jaar werd uitgegaan. De economisch­e vooruitzic­hten zijn echter iets vertroebel­d door onzekerhei­d over het fiscale beleid van ‘presidente­lect’ Donald Trump. Hij beloofde onder meer de uitgaven te zullen opschroeve­n en belastinge­n te zullen verlagen. Details over zijn beleid zijn echter nog niet bekend.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname