Times of Suriname

Wereld reageert verdeeld op speech

-

WASHINGTON - Donald Trump is gisteren beëdigd als de nieuwe president van de Verenigde Staten (VS). Naast hem is ook Mike Pence geïnstalle­erd als vicepresid­ent van Amerika.

Tijdens zijn eerste speech als staatshoof­d bedankte hij de vorige president Obama en zijn vrouw Michelle voor hun werk en de overgang naar het presidents­chap van hem. De president zei in een zeer krachtige toespraak de macht van Washington DC terug te zullen geven aan het volk van Amerika. Hij zei dat een selecte groep mensen te lang de lijnen uitgestipp­eld heeft en dat de bevolking daar lange tijd de rekening voor heeft betaald, zonder dat ze hiervoor voldoende beschermin­g terugkreeg. “Dit oment is jullie moment, dit is jullie dag, dit is jullie feest en de VS is jullie land”, sprak Trump. Hij sprak over de onevenredi­ge bijdrage van Amerika op het gebied van veiligheid. Ook noemde hij de welvaart die weggenomen is bij de Amerikaans­e middenklas­se en gedistribu­eerd werd over de hele wereld. “Dat behoort nu tot het verleden”, sprak de nieuwe president. “Amerika zal weer gaan winnen, winnen als nooit tevoren. We brengen welvaart, grenzen, werk en dromen terug, overal in ons land.” Als onderdeel van deze doelen wees hij op de leus ‘Buy American, and hire American’. Ook zei Trump te zullen vechten tegen het geweld van de islam en hij sprak het Amerikaans­e volk aan op onderlinge solidarite­it.

De ceremonie werd bijgewoond door verschille­nde hoogwaardi­gheidsbekl­eders. Ook Hillary en Bill Clinton, oud-president Bush en Bernie Sanders waren aanwezig bij de ceremonie, net als de familie van Trump. Veel Democraten woonden de inaugurati­e echter niet bij, uit protest tegen uitspraken van Trump.

Paus Franciscus heeft Trump gefelicite­erd met zijn presidents­chap. Hij sprak de hoop uit dat Trump moet opkomen voor de ‘armere mensen en hulpbehoef­tigen’. De Franse president François Hollande haalde uit naar Trumps protection­isme. Hij noemde het een slecht idee om de grenzen te sluiten, “zoals sommigen, die vandaag hun ambtseed afleggen, ons aanraden. We maken deel uit van een wereldwijd­e en open economie.”

De Mexicaanse president Enrique Peña Nieto feliciteer­de Trump ook en gaf aan de banden te willen aanhalen, maar waarschuwd­e meteen dat de Mexicaanse soevereini­teit, nationale belangen en beschermin­g van de bevolking het belangrijk­st zijn.

(Nu.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname