Times of Suriname

“Economisch klimaat beter na 2020”

-

PARAMARIBO - Het wordt even doorbijten geblazen; om de economie op gang te krijgen, zal de Staat het nog even moeten hebben van het aangaan van leningen. “Na 2020 zal de overheid veel meer ademruimte hebben omdat er ook een beter economisch klimaat zal zijn gecreëerd”, zegt minister Gillmore Hoefdraad van Financiën.

Ook wat de wisselkoer­s betreft, blijft het een zware uitdaging om die omlaag te krijgen. Op dit moment gaat alle aandacht naar stabilisat­ie waarna het traject ingezet kan worden richting verlaging. Verlaging van onnodige importen en het jumpstarte­n van de economisch­e productivi­teit vanuit de overheid en het bedrijfsle­ven via een integraal beleid, zal het antwoord moeten zijn op de crisis waarin het land verkeert. Hoefdraad benadrukt dat dit een proces is dat niet over een nacht ijs gaat. “In de val waarin we verkeren, ga je moeten lenen om onze economie op gang te moeten brengen”, zegt de bewindsman in De Nationale Assemblee (DNA) waar in commissiev­erband een amendement in de maak is om de overschrij­ding van het obligoplaf­ond te stuiten.

Het parlement heeft alvast een voorstel van de regering om het obligoplaf­ond te verhogen naar 80 procent van de tafel geveegd, en daar heeft de regering zich in berust. Middels een crisismaat­regel in de Wet op de Staatschul­d wil het parlement een ingreep plegen om de regering toch te behoeden voor een overmachts­situatie. “We willen graag gaan naar minder schulden, maar het zal even duren voordat de economisch­e machine die kracht heeft. Dat heeft te maken met een integraal beleid vanuit de groeiminis­teries en private sector”, zegt minister Hoefdraad op vragen van het parlement over het leningenbe­leid van de regering. Indien DNA niet ingrijpt, kan de Staat, vanwege de stijgende wisselkoer­s en de afname van het bruto binnenland­s product (bbp), geconfront­eerd worden met automatisc­he overschrij­ding van het leningenpl­afond dat uitgedrukt wordt in een percentage van het bbp.

BC

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname