Times of Suriname

Doodslag in verkeer voor het eerst aangenomen

-

PARAMARIBO - Rechter Danielle Karamat Ali heeft gisteren doodslag in het verkeer bewezen geacht in de dodelijke aanrijding­szaak tegen Kishan I (25), die Rakesh Brijobhoku­n (31) aan de Anton Dragtenweg ter hoogte van de Powisiestr­aat heeft doodgerede­n op 30 augustus 2015. Ze legde hem vier jaar celstraf op en ontzegde hem zijn rijbevoegd­heid voor vier jaar.

Officier van justitie Bibian Tjin Liep Shie zegt aan de krant dat voor het eerst doodslag in het verkeer is aangenomen: puur, vanwege het verkeersge­drag van een verdachte in Suriname. Ze geeft aan dat de jongeman doodslag ten laste was gelegd waarbij het Openbaar Ministerie zes jaar celstraf had geëist. Ze wijst erop dat Kishan I onder invloed van alcohol verkeerde en bovendien hard heeft gereden. Rechter Karamat Ali motiveerde dat het rijgedrag van Kishan I zodanig is geweest, dat hij de aanmerkeli­jke kans op de koop toe had genomen dat een ander zou kunnen doodgaan. In zijn bloed is 1,53 promille alcohol aangetroff­en.

Kishan I reed over de Henck Arronstraa­t reeds met hoge snelheid waarbij hij meerdere gevaarlijk­e inhaalmano­euvres maakte. Een getuige zag dit en noteerde zijn kenteken. Aan de Anton Dragtenweg reed de veroordeel­de ook met hoge snelheid waarbij bleek dat hij racete met een andere autobestuu­rder. De vermoedeli­jke snelheid die hij toen ontwikkeld­e was 137 km per uur, maar Kishan I verklaarde dat zijn snelheid tussen de 50 en 70 km per uur was. De rechter zegt dat op de locatie een snelheid van 40 km per uur geldt. Ze geeft aan dat de jongeman zeer roekeloos rijgedrag heeft vertoond door te rijden met hoge snelheid. Behalve dat een persoon dood is gegaan, raakten anderen zwaargewon­d door de handeling van Kishan I. Anderen wisten zich in veiligheid te brengen waardoor erger voorkomen is, maar het slachtoffe­r kon dat niet doen. De rechter merkt op dat Kishan I een weinig coöperatie­ve houding heeft getoond. Hij bleef constant ontkennen terwijl het bewijs er was. Hij was reeds twee jaar in het bezit van zijn rijbewijs toen hij het slachtoffe­r doodreed. De magistraat vindt dat het rijgedrag van Kishan I opvallend en beangstige­nd was. Ze heeft de verweren van de verdedigin­g verworpen. Volgens haar is er geen sprake van niet-ontvankeli­jkheid van het Openbaar Ministerie. De rechter zegt dat er geen contra-expertise zoals de verdedigin­g had gevraagd, kon plaatsvind­en. Er was bloed afgenomen van Kishan I om zijn alcoholgeh­alte na te gaan, maar er was geen monster opgeslagen. Met het bloed waarmee eerder onderzoek was verricht, kon niet opnieuw onderzoek worden gedaan. De scheikundi­ge wist niet dat er monsters bewaard moesten worden. WJ

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname