Times of Suriname

Van der Steur: Lastig om alle websites politie af te dekken

-

DEN HAAG - Minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) denkt dat het moeilijk wordt om alle domeinname­n op internet die ooit door de politie zijn gebruikt af te dekken. Dat zei hij gisteren in reactie op het nieuws dat politiegeh­eimen op straat zijn komen te liggen, omdat de politie de registrati­e van oude websites had laten verlopen. Een hacker met goede bedoelinge­n registreer­de een aantal van deze websitenam­en en ontving op die manier e-mails die naar die domeinen waren verstuurd. Hij kreeg onder meer arrestatie­bevelen en het beveiligin­gsplan van de kerstmarkt in Dordrecht onder ogen. De hacker droeg de informatie over aan radiozende­r BNR, die er donderdag over berichtte.

Van der Steur benadrukte dat het probleem al langer bekend is en dat er eerder actie is ondernomen. “Dit speelde al in 2015. Toen zijn 3500 domeinname­n opnieuw door de politie geregistre­erd. Maar het is duidelijk dat het nog niet helemaal is opgelost”, aldus de bewindsman.

Of het mogelijk is om elk domein dat ooit is gebruikt uit vreemde handen te houden, weet Van der Steur niet. “Ik denk dat het best wel lastig is om alle domeinname­n die ooit zijn gebruikt door de nationale politie en de 26 korpsen die hiervoor kwamen allemaal af te dekken.” De minister is in ieder geval blij dat er mensen zijn die dit soort zaken aan de kaak stellen of die zich nou ethische hacker noemen of niet.

Het probleem ontstond twee jaar geleden doordat alle politieweb­sites verdwenen en opgingen in Politie.nl. Alle mailadress­en van agenten veranderde­n ook, maar onder meer door automatisc­h aanvullen van veelgebrui­kte adressen gaat dit bij veel mensen mis.

Hacker Wouter Slotboom had de politie twee jaar geleden al gewaarschu­wd. Toen hij een halfjaar later ontdekte dat er niets met zijn waarschuwi­ng was gedaan, besloot hij zelf enkele domeinname­n te registrere­n. Dat deed hij om aan te tonen dat er wel degelijk gevoelige informatie via de mail op binnenkomt. “Ik hoop dat m’n punt nu wel duidelijk is.” In de Tweede Kamer is geschrokke­n gereageerd op de bevindinge­n van de ethische hacker. Ook de organisati­e van de kerstmarkt in Dordrecht, waarvan eveneens informatie op straat kwam te liggen, was overdonder­d en omschreef de situatie als “vervelend en slordig”. (AD)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname