Times of Suriname

Gevangenis­oproer Krimpen aan den IJssel door ontdooid kippenvlee­s

-

AAN DEN IJSSEL - In de gevangenis van Krimpen aan den IJssel is vorige week een opstand van gedetineer­den neergeslag­en. De gevangenen protesteer­den tegen de in hun ogen slechte levering van winkelprod­ucten.

Op 9 januari verschanst­en negen gevangenen zich in de recreatier­uimte van de gevangenis in Krimpen aan den IJssel. Ze barricadee­rden de deuren en weigerden de ruimte te verlaten. Bewaarders konden de situatie niet oplossen en schakelden daarom een Intern Bijstand Team (IBT) in. Dat team moest er aan te pas komen om de opstand neer te slaan.

De actie van de gevangenen was een protest tegen de distributi­e van winkelprod­ucten. Zo klagen gedetineer­den over tekorten aan rookwaar en telefoonka­arten. “Die zaken zijn het belangrijk­ste wat er is in een gevangenis”, zegt een bron tegen de krant. Directe aanleiding voor de oproer zou onvrede zijn over de levering van ontdooid kippenvlee­s. Dat vlees was volgens de gedetineer­den ongeschikt om te eten.

Het Ministerie van Veiligheid en Justitie bevestigt dat het IBT in actie moest komen om de opstand te beëindigen. “Deze IBT-actie is goed afgelopen en tegen de betrokken gedetineer­den zijn passende maatregele­n genomen”, zegt een woordvoerd­er. Het gebeurt niet vaak dat een IBT in actie komt. Het team treedt alleen op bij incidenten en in situaties met een verhoogd veiligheid­srisico.

Sinds kort worden winkelprod­ucten in Krimpen aan den IJssel geleverd vanuit een andere gevangenis. Eerst kwamen de spullen uit het winkeldist­ributiecen­trum in de gevangenis van Zoetermeer, nu komen de boodschapp­en uit het distributi­ecentrum in Vught. “Mocht het zo zijn dat een product niet juist of volledig is geleverd, dan worden alternatie­ve oplossinge­n aangeboden, zoals nalevering van het gewenste product, een alternatie­f product of geld retour”, zegt de woordvoerd­er van het ministerie. (AD)

 ??  ?? Hulpdienst­en breidden de zoektocht uit, nadat schaatsen en een tas in de buurt van een wak in de Friese Ryptsjerks­terpolder gevonden werd.
Hulpdienst­en breidden de zoektocht uit, nadat schaatsen en een tas in de buurt van een wak in de Friese Ryptsjerks­terpolder gevonden werd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname