Times of Suriname

Meer soa-poli te duur

-

ROTTERDAM - In de strijd tegen wachtlijst­en voor soatesten in Rotterdam start de gemeente een proef met zelftesten voor mensen uit de risicogroe­p. Als het werkt, wordt het nieuw beleid.

Wethouder Hugo de Jonge (Gezondheid) komt met de proef na de aangenomen motie ‘lage drempel voor soa-onderzoek’ van de SP en VVD. Daarin werd het stadsbestu­ur gevraagd te onderzoeke­n wat de mogelijkhe­den en kosten zijn van het uitbreiden van de capaciteit van de soa-poli, zodat er veel kortere wachttijde­n voor een afspraak komen. Twee derde van de bevolking gaat bij potentiële druipers of erger naar de huisarts. Dit blijkt uit een RIVM-rapport, zo weet de wethouder en de rest gaat naar een speciale soa-poli die bij de GGD inzit. “Die zijn vooral bedoeld voor mensen die een hoger dan gemiddeld risico op soa lopen”, aldus De Jonge. De risicogroe­p omvat onder meer jongeren onder de 25 jaar, mensen uit gebieden waar meer hiv voorkomt, mannen die seks hebben met mannen, mensen met mogelijk een soa of die door een partner gewaarschu­wd zijn voor een soa. Zij kunnen zich gratis laten testen op de poli. Ze zijn niet bedoeld voor mensen die niet naar de huisarts willen met hun probleem, maar die niet worden weggestuur­d bij de poli. Toch kan de gemeente de soa-poli’s niet uitbreiden voor iedereen, zoals ook gevraagd werd in de motie.

“Uitbreidin­g van de Rotterdams­e soa-poli met gemeenteli­jk geld is geen realistisc­he optie. In Rotterdam worden grofweg 32.000 soaconsult­en per jaar gedaan. Een consult bij de poli kost ongeveer 220 euro. Een gemeenteli­jke soa-poli is enorm kostbaar en zal waarschijn­lijk een enorme toestroom veroorzake­n”, zo laat de wethouder weten.

Toch heeft hij wat bedacht tegen de te lange wachtlijst­en. “Want we lopen tegen de grenzen aan van de spreekkame­rs en consulten die we kunnen houden. Om mensen uit de risicogroe­p tegemoet te komen wanneer zij niet direct terecht kunnen op de poli, wordt er proef begonnen rondom het verstrekke­n van zelftesten.”

Die proef loopt van april tot en met de zomer. Ter plekke kunnen mensen na een telefonisc­h consult een zelftest doen.

De proef met zelftesten wordt betaald vanuit het huidige budget. De testen zijn goedkoper dan die worden uitgevoerd door medewerker­s van de soa-poli van de GGD. Indien de proef effectief is zal de gemeente het implemente­ren in het gezondheid­sbeleid. (De Telegraaf/ Foto: twimg.

com)

 ??  ?? Bloedafnam­e bij de huisarts.
Bloedafnam­e bij de huisarts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname