Times of Suriname

UWV doet te weinig om tekort verzekerin­gsartsen op te lossen

-

DEN HAAG - Het UWV doet te weinig om het tekort aan verzekerin­gsartsen op te lossen. Daardoor wachten mensen vergeefs op een herkeuring en hun uitkering loopt onnodig verder, terwijl ze inmiddels misschien niet meer arbeidsong­eschikt zijn.

Dat zegt Wim van Pelt, voorzitter van Novag, de vakverenig­ing van UWVverzeke­ringsartse­n. Novag en UWV voerden gesprekken over de chronische achterstan­den bij de uitkerings­instantie, maar die gesprekken zijn donderdag geklapt omdat het UWV in de ogen van Novag te weinig doet om meer verzekerin­gsartsen in dienst te nemen en zo de achterstan­den weg te werken. Novag waarschuwd­e anderhalf jaar geleden al dat er een stuwmeer is van 150 duizend mensen die een tijdelijke arbeidsong­eschikthei­dsuitkerin­g hebben. Zij moeten door een verzekerin­gsarts worden herkeurd om te beslissen of ze weer aan het werk kunnen of definitief moeten worden afgekeurd. Maar met de huidige capaciteit is het dweilen met de kraan open voor de verzekerin­gsartsen, zegt Van Pelt. De achterstan­den leiden ertoe dat iemand die na bijvoorbee­ld een rugoperati­e weer aan het werk wil, onnodig in een uitkering blijft omdat er niet genoeg verzekerin­gsartsen zijn om hem te herkeuren. “Of iemand die echt niet kan werken, in onzekerhei­d blijft en bovendien financieel nadeel ondervindt, omdat arbeidsong­eschikten een iets hogere uitkering krijgen als ze definitief zijn afgekeurd.” Het UWV is het niet eens met de nieuwe kritiek. De uitkerings­instantie zegt samen met de verzekerin­gsartsen ‘keihard te werken’ aan het inlopen van de achterstan­den. “We hebben nu 180 verzekerin­gsartsen in opleiding, wat een enorm aantal is”, zegt een UWV-woordvoerd­er. In totaal heeft het UWV achthonder­d verzekerin­gsartsen in dienst. “Dit jaar laten we nog minimaal 25 artsen in opleiding van start gaan, wat ook noodzakeli­jk is om de vergrijzin­g in de beroepsgro­ep op te vangen.” Ook probeert het UWV het werk van verzekerin­gsartsen te verlichten door hun administra­tieve taken over te laten nemen door assistente­n, waardoor de artsen meer tijd hebben voor hun medische taken.

Onvoldoend­e, vindt de Novag desondanks. “Het aantal artsen in opleiding is te weinig om de uitstroom te compensere­n”, zegt Van Pelt. “Momenteel stromen er elk jaar vijftig artsen uit, niet alleen door pensioneri­ng, maar ook omdat veel jonge artsen na verloop van tijd iets anders gaan doen.” Van Pelt erkent dat het UWV sinds vorig jaar wel een slag heeft gemaakt in het werven van jonge verzekerin­gsartsen, maar door de geringe aanwas in de jaren ervoor blijven de problemen groot. Het Capaciteit­sorgaan, de onafhankel­ijke stichting waarin verzekeraa­rs, medische beroepsver­enigingen en opleidings­instituten adviseren over het aantal benodigde medici, maakte zich daar enkele maanden geleden in een rapport ook al zorgen over. Minister Asscher zei twee maanden geleden in een brief aan de Tweede Kamer nog geen aanleiding tot aanvullend­e maatregele­n te zien. Hij voorzag voor 2018 een tekort aan verzekerin­gsartsen van 20 fte. Het UWV verwacht dit tekort op te kunnen lossen met de meer dan 200 verzekerin­gsartsen in opleiding.

(volkskrant.nl)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname