Times of Suriname

Waterzuive­ring ontregeld door drugsafval

-

BAARLE - De rioolwater­zuivering in Baarle-Nassau is de hele week ontregeld geweest omdat de toevoer was vervuild door drugsafval. Het spoor leidde donderdag naar een groot amfetamine­laboratori­um in Baarle waar chemicalië­n hoogstwaar­schijnlijk direct op het riool zijn geloosd, meldde de politie gisteren.

Het drugslab was gevestigd in een schuur die tot de nok vol stond met drugsgrond­stoffen. De 42-jarige eigenaar van de schuur is donderdag aangehoude­n en zit nog vast. Hij zegt dat hij de loods verhuurde.

De vervuiling bij de rioolwater­zuiverings­installati­e werd maandag ontdekt. Door het zuur in het water werden bacteriën gedood en de zuivering functionee­rde niet. De installati­e werd stilgelegd en het rioolwater werd sindsdien met tankwagens afgevoerd naar de zuivering in Rijen. De riolering functionee­rde daarom wel normaal waardoor inwoners van Baarle-Nassau en Ulicoten gewoon hun douche en toilet konden gebruiken. Onderzoek naar de herkomst van de vervuiling leidde donderdag naar het drugslabor­atorium aan het Gorpeind in het buitengebi­ed Baarle. De politie onthulde gisteren dat er al in december signalen waren over de aanwezighe­id van drugsprodu­ctie op die plek. Zij kreeg een anonieme tip en omwonenden klaagden over een vreemde lucht.

Het Waterschap Brabantse Delta kon gisteren nog niks zeggen over de schadepost maar gaf als indicatie een identieke situatie in april. Destijds lag de zuiverings­installati­e in Baarle-Nassau ook een paar dagen stil omdat er sporen van amfetamine in het water werden gevonden. Het waterschap kwam toen uit op 80.000 euro extra kosten. In april werd de veroorzake­r niet gevonden. De politie onderzoekt of er een verband is met het lab dat donderdag werd opgerold. Het waterschap zal deze keer proberen om de schade te verhalen op de veroorzake­r, kondigde een woordvoers­ter aan.

(De Telegraaf)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname