Times of Suriname

Mexicaanse drugsbaas ‘El Chapo’ uitgelever­d aan Verenigde Staten

-

MEXICO - De Mexicaanse drugsbaas Joaquin ‘El Chapo’ Guzmán is uitgelever­d aan de Verenigde Staten, dat meldde het Mexicaanse ministerie van Buitenland­se Zaken donderdag.

“De overheid heeft vandaag Guzmán uitgelever­d aan de Verenigde Staten”, aldus de Mexicaanse autoriteit­en donderdag. Guzmán werd vastgehoud­en in een gevangenis in het noorden van Mexico, hij was een van de grootste drugsbazen ter wereld.

Het vliegtuig met daarin de 59-jarige Guzmán landde in de nacht van donderdag op vrijdag op een luchthaven in New York, waar hij gisteren aan de rechter werd voorgeleid. Hij werd daarna per auto naar de gevangenis gebracht. Vermoedeli­jk gaat het om het zwaar beveiligde Metropolit­an Correction­al Center op Manhattan.

De VS wil Guzmán berechten voor zijn talloze misdaden. Het land beschuldig­t hem van moord, drugshande­l, georganise­erde misdaad en het witwassen van geld. Mexico liet vorig jaar op 11 januari weten dat het bereid was om mee te werken aan Guzmáns uitleverin­g, maar dat dit proces zeker een jaar zou gaan duren. Guzmáns advocaten zeiden toen er alles aan te doen de uitleverin­g van hun cliënt te voorkomen. Zo nodig zouden ze de zaak aanvechten voor een internatio­naal gerechtsho­f. Het aanvechten is met zijn uitleverin­g nu definitief mislukt. “Het is goed om hem nu eindelijk in de Verenigde Staten te hebben”, laat een woordvoerd­er van de Amerikaans­e politie weten. Volgens hem is het samenvalle­n van de uitleverin­g met de inaugurati­e van Donald Trump als president op vrijdag puur toeval.

Op 12 juli 2015 wist ‘El Chapo’ te ontsnappen uit een zwaarbewaa­kte gevangenis in Mexico. Na een grote klopjacht werd hij in januari 2016 weer opgepakt.

De Mexicaan stond aan het hoofd van het machtige Sinaloa kartel dat sinds ongeveer 1990 geldt als het machtigste kartel in Mexico. Hij stond ooit op de lijst van miljardair­s van het Amerikaans­e zakenblad Forbes. (NU.nl)

 ??  ?? Drugbaas’El Chapo’ onder zware beveiligin­g uitgelever­d aan de VS. (Univision)
Drugbaas’El Chapo’ onder zware beveiligin­g uitgelever­d aan de VS. (Univision)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname