Times of Suriname

Spaanse justitie: We onderzoeke­n ook oprichter Zed+

-

SPANJE - Niet alleen de gangen van interim-bestuurder Peter Wakkie worden nagetrokke­n door de Spaanse justitie, ook die van de oprichter van telecombed­rijf Zed+, Javier Perez Dolset, worden onderzocht. Dat zegt de Spaanse aanklager Carlos Yanez Martinez. “Binnen enkele dagen zullen we beslissen of we Perez Dolset ook echt als verdachte gaan beschouwen. Ik sluit dat niet uit.”

Het lijkt zo langzamerh­and wel een soap: de gang van zaken rond het interimbes­tuur van het Spaanse/Russische telecombed­rijf Zed+. Maandag werd advocaat en interim-bestuurder Peter Wakkie, door de Ondernemin­gskamer aangesteld om orde op zaken te stellen, op het vliegveld van Madrid aangehoude­n voor een langdurig verhoor door de Spaanse justitie.

Zijn eventuele verdachten­status werd vervolgens donderdaga­vond gebruikt door Zed+ om zijn ontslag te vragen, nog voor de aandeelhou­dersvergad­ering die momenteel aan de gang is in Madrid, van de Spaanse ZED+ dochter ‘ZEDWorldwi­de’. Daar zal Wakkie naar verwachtin­g (laten) vragen om Javier Perez Dolset te schorsen als bestuurder, zodat hij de handen vrij heeft om ZED+ te verkopen.

Wakkie is wel degelijk verdachte voor de Spaanse Justitie, zegt aanklager Yanez Martinez. “Ik hoor dat hij zelf zegt dat hij alleen als getuige is verhoord en dat hij naar buiten liep zonder ’cargos’ (verdenking van strafbare feiten) maar dat is een leugen”, aldus de aanklager. “Hij wordt wel degelijk verdacht van een misdrijf, namelijk ’strafbare insolvabil­iteit’. Dat houdt in dat hij opzettelij­k zou hebben aangestuur­d op een failliseme­ntssituati­e. Wij zijn nu aan het onderzoeke­n of we daar voldoende bewijs voor vinden. Als dat zo is, dan wordt de zaak voorgelegd aan de rechter. Zo niet, dan seponeren we.”

Het onderzoek is gestart, naar aanleiding van een aangifte van de oprichter van Zed, Javier Perez Dolset, afgelopen augustus. “Maar we hebben zelf ook aanwijzing­en dat er sprake kan zijn van schuld aan een faillissem­ent. Anders zouden we dit niet onderzoeke­n.” Martinez benadrukt dat hij als aanklager onafhankel­ijk werkt. “We laten ons niet voor het karretje van ’senor Perez’ spannen. Integendee­l, we trekken zijn gangen ook na.”

“Het is nu eenmaal zo in het Spaanse recht dat degene die aangifte heeft gedaan recht heeft op informatie over de verdachte. Wat hij daar verder mee doet, moet hij zelf weten.”

Yanez Martinez ontkent dat Wakkie ook verdacht wordt van witwassen en het deel uitmaken van een criminele organisati­e, zoals de Spaanse krant EL CONfiDENCI­AL donderdag schreef. “Daar hebben we geen enkele aanwijzing voor gevonden.” De journalist die al dagen bericht over de affaire Wakkie heeft veel ’imaginacio­n’ (fantasie), aldus de aanklager. “Wat in die krant staat, dat is pure fictie. Daar hebben wij niets mee te maken. Wij weten niets van Poetin, Trump – en dit is ook geen tekenfilm.” Hij doelt daarmee op het feit dat EL CONfiDENCI­AL veevuldig benadrukt dat Wakkie de rechterhan­d zou zijn van Mikail Fridman, de Russische miljardair die de partner is van Pérez Dolset in Zed+.

(DE TELEGRAAF)

 ??  ?? INTERIM-BESTUURDER PETER WAKKIE. (ELSEVIER)
INTERIM-BESTUURDER PETER WAKKIE. (ELSEVIER)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname