Times of Suriname

Teveel uitdaginge­n voor Suriname

-

PARAMARIBO - Het Internatio­nale Monetair Fonds (IMF) heeft in een gisteren uitgegeven verklaring aangegeven dat Suriname te kampen heeft met teveel uitdaginge­n in de komende periode als het land terug wil naar macro-economisch­e stabilitei­t en groei. De vertegenwo­ordigers van het IMF geven te kennen dat de fiscale consolidat­ie het middelpunt moet vormen van de beleidsdoe­len. Het bereiken van een primair overschot tegen 2018 is belangrijk om de nationale schuld te reduceren en om monetaire financieri­ng te ontwijken. Op 19 december 2016 rondde het IMF de Article IV-consultati­es met Suriname af en gisteren werden de resultaten hiervan in een verklaring gepublicee­rd.

Volgen het IMF moeten de pogingen verdubbeld worden om de fiscale positie weer op gang te brengen, inflatie te reduceren, de financiële sector te versterken en particulie­re investerin­gen te stimuleren voor duurzame groei. Het IMF geeft daarom zijn goedkeurin­g aan de voornemens van de autoriteit­en om elektricit­eitsubsidi­es te elimineren in 2017, brandstofb­elastingen weer in haar geheel te introducer­en en om belasting op de toegevoegd­e waarde te implemente­ren in 2018. Ook ziet het graag dat de Surinaamse regering deze maatregele­n alsnog uitvoert. Het IMF-team benadrukt het belang om af te zien van grote loonsverho­gingen en om de ambtenarij te hervormen. Volgens het IMF-team zijn institutio­nele hervorming­en van groot belang voor het versterken van fiscale discipline. Verder is het IMF-team van mening dat een duidelijk fiscaal anker samen met een soeverein welvaartsf­onds een belangrijk­e buffer kan zijn tegen veranderin­gen in inkomsten uit de mijnbouw en dat een nieuwe financieel beheerwet nodig is om het budget te verbeteren en uitgaven onder controle te houden.

Het IMF-team gaf ook te kennen dat de Centrale Bank van Suriname een actievere houding moet aannemen om inflatie te vermindere­n. Volgens het IMF-team is het direct op gang brengen van open markt operaties en het verhogen van rentevoete­n naar positieve hoogtes nodig om de devaluatie tegen te gaan en om het vertrouwen in de nationale munteenhei­d (activa) te herstellen. Het IMF-team sprak haar goedkeurin­g uit over het besluit van de regering om de wisselkoer­s flexibel te houden welke volgens het team vitaal is voor de wederopbou­w van internatio­nale reserves naar adequate niveaus. De overheid moet ook een Financial Stability Committee in het leven roepen om alle aspecten die gerelateer­d zijn aan systematis­che stabilitei­t en crisisprev­entie en beheer te coördinere­n. Het team is vol lof over de formulerin­g van een nieuwe bankwet en gaf aan dat deze snel de hamer moet passeren omdat het de centrale bank in staat zal stellen om preventiev­e en correctiev­e maatregele­n te nemen. Doorslagge­vende stappen die gericht zijn op flexibilit­eit op de arbeidsmar­kt inclusief investerin­gen in het onderwijs en de ondersteun­ing voor een sociaal vangnet zullen ook helpen om de werkgelege­nheid en economisch­e groei te stimuleren.

De focus van de Article IV Consultati­on was gericht op strategieë­n om de duurzaamhe­id van de fiscale positie te verbeteren, om de inflatie te vermindere­n, de armen te beschermen tegen de kosten van de aanpassing, om particulie­re investerin­gen te stimuleren en om werkgelege­nheid te creëren om zodoende de weg naar duurzame groei aan te leggen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname