Times of Suriname

Parlements­voorzitter hoort studenten aan

-

PARAMARIBO - Jennifer Geerlings-Simons heeft gisterenmo­rgen een groep studenten van diverse middelbare scholen ontvangen. De groep had zich eerst voor de Timesmall in het centrum verzameld en was vervolgens vandaar uit gelopen naar De Nationale Assemblee (DNA). Hun eis is dat het onderwijs gauw wordt hervat.

Met hun loop wilden zij duidelijk maken de acties van de Bond van Leraren (BvL) en Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname (ALS) zat zijn. Jaïr Kross, trekker van de studentenb­esturen, zegt aan de krant dat de studenten de dupe zijn van de acties van de onderwijsg­evenden. “Al bijna twee weken is het onderwijsp­roces onderbroke­n waardoor onder andere de schoolonde­rzoeken en repetities zijn afgelast,” zegt Kross.

Volgens hem geeft slechts een klein deel van de leraren normaal les op school. Deze punten legde hij voor aan Geerlings-Simons en vroeg zich bezorgd af, hoe de ontstane achterstan­d ingelopen gaat worden op de scholen. De trekker van de studentenb­esturen geeft aan best te begrijpen dat de onderwijsg­evenden opkomen voor hetgeen waar zij al zo lang naar vragen. Hij hoopt door aan te kloppen bij het parlement dat de regering, BvL en ALS via dialoog snel tot een gunstige oplossing komen. Parlements­voorzitter Geerlings-Simons gaf de studenten aan het eens te zijn dat het onderwijs hervat moet worden. Zeker omdat door de acties de jongeren kind van de rekening zijn. De voorzitter zegt dat het parlement eerder inspanning had gepleegd om de regering en onderwijze­rs om de onderhande­lingstafel te krijgen. Helaas heeft volgens haar deze inspanning er niet in geresultee­rd dat de staking is beëindigd. De DNA-voorzitter zegt bereid te zijn om de zorgpunten van de studenten over te brengen aan de regering. Aan de studenten legde zij verder uit dat de kwestie van de herwaarder­ing van de leerkracht­en niet nu speelt. Volgens haar gaat het bij de herwaarder­ing om de plek van leraren en hun ontwikkeli­ngskansen. Geld moet niet de boventoon gaan voeren in dit hele herwaarder­ingsproces.

 ??  ?? De groep studenten die gisteren vanuit de stad naar De Nationale Assemblee zijn gelopen. De studenten willen dat de scholen weer opengaan. (Timesfoto: Tatjana Muskiet)
De groep studenten die gisteren vanuit de stad naar De Nationale Assemblee zijn gelopen. De studenten willen dat de scholen weer opengaan. (Timesfoto: Tatjana Muskiet)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname