Times of Suriname

DNA maakt zich zorgen om lange stagnatie onderwijsp­roces

-

PARAMARIBO - De Nationale Assemblee heeft gisteren zijn afkeuring uitgesprok­en over het feit dat het onderwijsp­roces elf dagen plat ligt. Er zijn bijna dertig vragen door 23 parlementa­riers daarover gesteld. Concreet werd er om officiële informatie gevraagd over de onderhande­lingen met de stakende onderwijsb­onden die weer zijn gestuit.

Coalitie en oppositie zijn het erover eens dat de stagnatie van het onderwijsp­roces te lang duurt. Echter houden delen van de coalitie de oppositie medeverant­woordelijk hiervoor. Die zou een dikke vinger in de pap hebben in het ophouden van het onderwijs. “Er moet een politiek antwoord komen”, vindt Rashid Doekhi (NDP) van de coalitiefr­actie. Hij verwijst naar politici in de oppositie die meelopen met de acties van de Bond van Leraren en Alliantie voor Leerkracht­en in Suriname. Zijn fractiegen­oot Roche Hopkinson beweert de hand te hebben gelegd op informatie waaruit blijkt dat oppositiep­arlementar­iërs de ontevreden leerkracht­en aanmoedige­n te blijven staken, totdat de regering ten val is gebracht.

Amzad Abdoel, waarnemend fractielei­der van de NDP, heeft de informatie dat er bussen worden ingezet om leerkracht­en van school te halen en leerlingen naar huis te sturen. Aan de regering vraagt hij om ervoor te zorgen dat de schooljeug­d veilig op school blijft door ten minste gepensione­erde leerkracht­en in te zetten. “Wat ik het ergste vindt, is dat leerlingen naar huis worden gestuurd zonder dat de ouders het weten. Laten we die SRD 375 en die SRD 500 die de leerkracht­en niet willen, gebruiken om zij die ingezet willen worden, te betalen”, stelt Abdoel voor aan de regering.

Aan de regering is ook gevraagd of die in staat is om de toegezegde SRD 500 per maand voor de leerkracht­en, in aanloop naar de implementa­tie van het herwaarder­ingsprogra­mma, te kunnen dragen. Antwoorden zijn uitgebleve­n vanuit de regeringst­afel. Er is toegezegd om die donderdag aan het parlement te doen toekomen.

BC

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname