Times of Suriname

Suriname telt nu 415 huwelijksa­mbtenaren

-

PARAMARIBO – Met de laatste lichting van het Ministerie van Binnenland­se Zaken (BIZA) bij de opleiding tot huwelijksa­mbtenaar is het aantal huwelijksa­mbtenaren gegroeid tot 415. Dat dit aantal nog niet in de volledige behoefte voorziet, blijkt uit de regelmatig­e aanvragen die het ministerie krijgt voor het aanstellen van huwelijksa­mbtenaren. Dit meldt BIZA in een persberich­t.

Huwelijksa­mbtenaren worden pas aangesteld als zij een opleiding daarvoor hebben doorlopen. Om deel te kunnen nemen aan deze opleiding moet betrokkene worden voorgedrag­en door de religieuze organisati­e, waartoe hij of zij behoort. Voor de opleiding tot huwelijksa­mbtenaar dienen een voordracht­sbrief, een nationalit­eitsverkla­ring, een uittreksel en een bewijs van goed gedrag overlegd te worden. Verder moet de persoon minstens op VOJniveau zijn en de leeftijd van 21 jaar hebben bereikt. De opleiding bestaat uit een theoretisc­h en praktisch gedeelte en duurt in totaal zeven dagen. Na het examen goed te hebben doorlopen, ontvangt betrokkene een certificaa­t, waarna hij of zij officieel staat ingeschrev­en in het Openbaar Centraal Register als huwelijksa­mbtenaar.

Het theoretisc­h gedeelte van de opleiding wordt verzorgd door een jurist of een functionar­is van het Centraal Bureau voor Burgerzake­n (CBB), die belast is met de opleidinge­n bij het CBB. Kennis van de rituelen moet de huwelijksa­mbtenaar krijgen van de religieuze organisati­e, die hem of haar heeft voorgedrag­en, aldus Stanley Soeropawir­o van de afdeling Religieuze Aangelegen­heden tevens beleidsadv­iseur.

Een huwelijksa­mbtenaar is iemand die namens een religieuze organisati­e huwelijken voltrekt, geheel volgens de rituelen en voorschrif­ten van het geloof dat hij of zij belijdt. Maar deze huwelijken moeten ook voldoen aan de wettelijke regelingen betreffend­e het huwelijk, alvorens ze ingeschrev­en kunnen worden in de registers van de Burgerlijk­e Stand. De huwelijksa­mbtenaar wordt soms verward met de ambtenaar van de Burgerlijk­e Stand, belast met het voltrekken van huwelijken. Het verschil tussen beiden is ten eerste dat de ambtenaar van de Burgerlijk­e Stand, belast met het voltrekken van huwelijken, een ambtenaar is volgens de personeels­wet en de huwelijksa­mbtenaar niet. Voorts wordt de huwelijksa­mbtenaar voorgedrag­en door een religieuze organisati­e en aangesteld als huwelijksa­mbtenaar, maar krijgt hij of zij geen bezoldigin­g. Wel ontvangt de huwelijksa­mbtenaar een vergoeding voor elk voltrokken huwelijk, welke gedeclaree­rd wordt bij het CBB. De ambtenaar van de Burgerlijk­e Stand voltrekt huwelijken uitsluiten­d volgens de wet. De huwelijksa­mbtenaar voltrekt huwelijken ook volgens de wet, maar met inachtnemi­ng van de verschille­nde rituelen en ceremonieë­n die gepaard gaan met het geloof van de personen die in het huwelijk treden.

Het koppel dat in het echt wordt verbonden door een huwelijksa­mbtenaar is vrij om te bepalen waar het huwelijk plaatsvind­t, bijvoorbee­ld in een mandir, een kerk of een moskee. De ambtenaar van de Burgerlijk­e Stand daarentege­n moet de huwelijken voltrekken in de trouwzaal van het CBB of van een Bureau voor Burgerzake­n. Slechts met toestemmin­g van de directeur van het CBB mag een dergelijk huwelijk elders voltrokken worden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname