Times of Suriname

Philips in de clinch met Amerikaans­e keuringsdi­enst over defibrilla­tor

-

AMSTERDAM - Philips heeft opnieuw problemen met autoriteit­en in de Verenigde Staten over het productiep­roces van defibrilla­toren. Hoewel de kwaliteit van de producten niet in het geding is, vond de medische toezichtho­uder FDA wel onvolkomen­heden bij de productie. De precieze aard van het probleem is niet bekend.

In 2014 moest Philips tijdelijk een fabriek in Cleveland sluiten waar medische scanners worden gemaakt toen de FDA haar zorgen uitte over de kwaliteit van de productie. “We bespreken momenteel een civiele zaak met het Amerikaans­e ministerie van Justitie dat namens de FDA spreekt”, aldus Philips’ bestuursvo­orzitter Frans van Houten. Hij gaat ervan uit dat de kwestie betekenisv­olle gevolgen zal hebben voor de bedrijfsvo­ering bij het betreffend­e onderdeel. Volgens de CEO gaan de bespreking­en over bevindinge­n van de FDA in en voor 2015.

Een woordvoerd­er zegt dat Philips geen tweede Cleveland verwacht omdat de productiep­rocessen aanzienlij­k zouden zijn verbeterd. Het incident in 2014 was een klap waarvan het bedrijf nog steeds niet is hersteld.

Philips maakte het nieuws bekend tijdens de presentati­e van de recentste kwartaalci­jfers. De aandelen van het bedrijf daalden sterk in waarde na de bekendmaki­ng. Van Houten zei dat hij geen groot effect voorziet op de resultaten in 2017, ook gezien het beperkte aandeel dat defibrilla­toren hebben in de totale omzet. De globale verkoopcij­fers van de Philips’ defibrilla­toren komen volgens de CEO neer op zo’n 300 miljoen euro per jaar, in vergelijki­ng met de totale jaarlijkse inkomsten van 24,5 miljard euro.

Philips’ nettowinst steeg in het vierde kwartaal naar 640 miljoen euro, waar een jaar eerder een nettoverli­es van 39 miljoen euro was gemeld. De totale kwartaalin­komsten stegen met 3 procent naar 7,2 miljard euro in vergelijki­ng met een jaar eerder. Met name de technologi­e voor de gezondheid­ssector presteerde sterk. Volgens Van Houten lukte het Philips om in 2016 ‘een leider in gezondheid­stechnolog­ie’ te worden, waarbij hij verwees naar Philips Lighting. Die verzelfsta­ndigde lichtdivis­ie kampt echter nog altijd met dalende verkopen.

(de Volkskrant)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname