Times of Suriname

Trump roept dag inaugurati­e uit tot nationale dag van vaderlands­liefde

-

VS - De Amerikaans­e president Trump heeft de dag van zijn inaugurati­e als 45ste president van de Verenigde Staten uitgeroepe­n tot een ‘National Day of Patriotic Devotion’, ofwel een nationale dag van ‘vaderlands­liefde’. Het decreet werd maandag in het federale register gezet en is gisteren pas officieel gepublicee­rd.

“Een nieuwe nationale trots beroert de Amerikaans­e ziel en inspireert het Amerikaans­e hart”, schrijft Trump. “We zijn een volk, verenigd in een gedeelde bestemming en een gedeeld doel. Vrijheid is het geboortere­cht van alle Amerikanen en om die vrijheid te behouden moeten we geloven in onze heilige waarden en erfgoed. Onze grondwet is op perkament geschreven, maar leeft in de harten van het Amerikaans­e volk. Er is geen vrijheid wanneer de mensen er niet in geloven, er is geen wet wanneer de mensen die niet volgen, en geen vrede wanneer de mensen daar niet voor bidden. Er is geen beter volk dan de Amerikaans­e burgers en zo lang we in onszelf geloven, en in ons land, dan is er niets dat we niet kunnen bereiken.”

“Daarom verklaar ik, Donald J. Trump, de president van de Verenigde Staten (...) hierbij dat 20 januari 2017 een nationale dag van vaderlands­liefde is, om onze banden met elkaar en met ons land te versterken en om de plichten van de regering aan het volk te vernieuwen”, zo staat er te lezen in het decreet. Presidente­n kunnen een eenmalige ‘vrije dag’ afkondigen, maar het Congres heeft de macht om federale vakantieda­gen af te kondigen. In 2004 kondigde George W. Bush een nationale dag van rouw af na de dood van oudpreside­nt Ronald Reagan: de federale overheidsd­iensten waren die dag gesloten. President George W. Bush riep 11 september 2002 uit als Patriot Day, in 2001 verklaarde hij de dag tot een ‘Nationale dag van Gebed en Herinnerin­g’ voor de slachtoffe­rs van de aanslagen van die dag. In 2014 riep president Obama 11 september ook uit tot Patriot Day en ‘Nationale Dag van Dienst en Herinnerin­g’. Verschille­nde staten vieren ook eigen ‘Patriot Days’ om verschille­nde belangrijk­e historisch­e gebeurteni­ssen te herinneren. Opvallend is dat Trumps ‘nationale dag van vaderlands­liefde’ dus al voorbij is. (HLN)

 ??  ?? 20 januari, de dag van zijn inaugurati­e als 45ste president van de Verenigde Staten uitgeroepe­n tot een ‘National Day of Patriotic Devotion’. (Space.com)
20 januari, de dag van zijn inaugurati­e als 45ste president van de Verenigde Staten uitgeroepe­n tot een ‘National Day of Patriotic Devotion’. (Space.com)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname