Times of Suriname

Brits parlement moet Brexit goedkeuren

- Demonstran­ten roepen op om Brexit door te laten gaan in London. (Naples Herald)

GROOT-BRITANNIE - De Britse regering moet het parlement raadplegen bij het in werking laten treden van artikel-50. Dat heeft het Britse Supreme Court gistermorg­en bepaald.

Hiermee bekrachtig­t het een eerder oordeel van het gerechtsho­f. Het betekent niet dat Brexit van de baan is, maar dat de regering een motie of wet over artikel-50 moet voorleggen aan het parlement. De rechters waren echter niet unaniem: drie van de elf rechters oordeelden dat Theresa May artikel-50 wel via een koninklijk prerogatie­f kon uitschrijv­en. In het arrest staat ook dat de regeringen van Schotland, Wales en Noord-Ierland niet hoeven te worden geraadplee­gd. De zaak was aangespann­en door zakenvrouw Gina Miller. May zal geen moeite hebben om een meerderhei­d voor artikel-50 te vinden in het Lagerhuis, maar het probleem zullen de voorwaarde­n zijn. Labour-leider Jeremy Corbyn heeft in een reactie aangegeven dat zijn partij artikel-50 in principe niet zal tegenhoude­n, maar hij eist dat May het parlement laat stemmen over het onderhande­lingsresul­taat, voordat ze haar handtekeni­ng heeft gezet.

De liberaal-democraten op hun beurt willen dat de bevolking via een referendum mag stemmen over een Brexit-akkoord. In het Hogerhuis heeft de regering geen meerderhei­d. De verwachtin­g is dat de ongekozen Hogerhuisl­eden, de liberaalde­mocraten voorop, lastig zullen doen maar de noodwet uiteindeli­jk niet zullen blokkeren.

De uitspraak zal voor ongenoegen zorgen in Schotland en Noord-Ierland, waar een meerderhei­d van de bevolking tegen een Brexit was. Wales was pro-Brexit. Er bestaat een conventie dat de parlemente­n in Edinburgh, Belfast en Cardiff meepraten over belangrijk­e wetgeving, maar de rechters wezen erop dat Europese zaken staatsrech­telijk gezien zijn voorbehoud­en aan Westminste­r. Voor de Schotse Eerste Minister Nicola Sturgeon zal het oordeel van het Supreme Court aanleiding zijn om te pleiten voor een nieuw onafhankel­ijkheidsre­ferendum, maar de vraag is of er veel trek voor bestaat bij de Schotse bevolking. In NoordIerla­nd maakt men zich ondertusse­n vooral zorgen over de grens met Ierland, die weer hard kan worden als de Britten uit de Douanie-unie stappen.

(de Volkskrant)

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname