Times of Suriname

Joden boycotten officiële Holocaust-herdenking­en door Kroatië

-

KROATIE - De afgevaardi­gden van de joden in Kroatië gaan de officiële Kroatische herdenking­en van de Holocaust, vrijdag in het parlement, boycotten. Op die manier protestere­n zij tegen de weinig overtuig(en) de wijze waarop de huidige regering zich afzet tegen het met de nazi’s meeheulend­e regime tijdens de Tweede Wereldoorl­og.

“De overheid relativeer­t de misdaden begaan door het oestasji-regime”, stelde voorzitter Ognjen Kraus van het samenwerki­ngsverband van joodse vereniging­en in Kroatië gisteren. Kraus vindt voorts dat de in juni gevallen conservati­eve regering in Zagreb weinig of niets heeft gedaan om de heroplevin­g van oestasji-ideeëngoed te bestrijden.

In april vorig jaar hadden de afgevaardi­gden van de Servische en joodse minderhede­n om die reden reeds een plechtighe­id geboycot in het voormalige concentrat­iekamp van Jasenovac. In november liet Zagreb de emmer overlopen door in de stad Jasenovac een herdenking­splakkaat in te huldigen voor de (Kroatische) slachtoffe­rs van de Joegoslavi­sche burgeroorl­og van de jaren 90. De tekst bleek een slogan van het oestasjire­gime. De premier van de nieuwe centrumrec­htse regering, Andrej Plenkovic, heeft zich al voor dat plakkaat verontschu­ldigd. Maar intussen staat het gedenkteke­n er nog steeds en dat komt, aldus de premier, bij ontstenten­is van een adequaat juridisch kader wat betreft totalitair­e regimes. Het oestasji-regime was verantwoor­delijk voor de dood van honderddui­zenden joden, zigeuners en antifascis­ten. Momenteel vormen de joden een minderheid van minder dan 1 procent van de Kroatische bevolking.

(HLN)

 ??  ?? De toenmalige parlements­voorzitter Zeljko Reiner legde krans op 22 april 2016 bij het monument in Jasenovac. (Croatia, the War, and the Future)
De toenmalige parlements­voorzitter Zeljko Reiner legde krans op 22 april 2016 bij het monument in Jasenovac. (Croatia, the War, and the Future)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname