Times of Suriname

Terroriste­n Zaventem hadden liever ander doelwit

-

BELGIE - De terroriste­n die op 22 maart 2016 de aanslag bij Brussels Airport Zaventem uitvoerde, zouden spijt hebben van de plek van hun daad. Ze wilden liever ergens anders hun terreurdaa­d uitvoeren. Dat meldt het Franse persbureau AFP, naar aanleiding van gesprekken met bronnen.

België was niet de eerste keuze van de terroriste­n. Op een laptop werd een bericht gevonden waarin ze zich excuseren voor het feit dat ze geen nieuwe aanslag konden plegen in Frankrijk. De terreurgro­ep zou het in het bijzonder op Amerikanen gemunt hebben, en mogelijk ook tegen joden, zegt een anonieme bron aan AFP. De onderzoeke­r baseert zich daarbij op beelden van bewakingsc­amera’s in de vertrekhal van de luchthaven. Uit de video blijkt dat één van de zelfmoordt­erroristen zich met spoed lijkt te begeven naar twee orthodoxe joden in traditione­le klederdrac­ht.

Een andere bron, binnen de Amerikaans­e regering, bevestigt de relatief precieze doelwitkeu­ze voor Amerikanen, Russen en Israëli’s, of passagiers die wachtten op vluchten naar deze landen.

Ibrahim El Bakraoui en Najim Laachraoui lieten vorig jaar bommen exploderen in de vertrekhal van het vliegveld. Hierbij vonden 16 mensen de dood. Het aantal verdubbeld­e een uur later toen een andere kamikaze, Khalid El Bakraoui, een broer van Ibrahim, zich opblies in metrostati­on Maalbeek, vlak bij de Europese instelling­en. Onder de 32 doden waren minstens 16 nationalit­eiten. Er vielen ongeveer 400 gewonden. Terreurorg­anisatie Islamitisc­he Staat (IS) eiste de aanslagen op.

(De Telegraaf)

 ??  ?? Cameraploe­gen aan het hek van Brussels Airport Zaventem na de aanslag. (De Tijd)
Cameraploe­gen aan het hek van Brussels Airport Zaventem na de aanslag. (De Tijd)

Newspapers in Dutch

Newspapers from Suriname